Na planini Kablar niče stakleni vidikovac: Čačak postaje jedan od deset gadova u svetu koji će imati skywalk (FOTO/VIDEO)

04.10.2023

16:20

0

Svečanom postavljanju kamena temeljca prisustvovali su predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić i ministar turizma Husein Memić

Na planini Kablar niče stakleni vidikovac: Čačak postaje jedan od deset gadova u svetu koji će imati skywalk (FOTO/VIDEO)
Copyright RINA

Danas je na planini Kablar, nadomak Čačka, ispisana istorija, kada je postavljen kamen temeljac za izgradnju staklenog vidikovca, i to će biti prvi takav takozvani skywalk na Balkanu. Izuzetna turistička atrakacija koja će ovu planinu i Čačak upisati na turističku mapu svetskih putnika.

Svečanom postavljanju kamena temeljca prisustvovali su predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić i ministar turizma Husein Memić.

Premijerka se pre svega srela sa meštanima ovog kraja kojima je zahvalila na velikoj podršci i razumevanju i na svim dozvolama koje su dali kako bi izgradnja staklenog vidikovca uopšte bila i moguća.

RINA
 

- Sećam se, kad smo počeli sa revitalizacijom Ovčarsko-kablarske klisure, mnogi su rekli - ma nema od toga ništa. A sada se vidi koliko je zapravo urađeno i koliko sad sve izgleda lepše, drugačije i punije. Ovo je jedno od najlepših mesta u Srbiji i zaslužuje da bude jedna od najpopularnijih turističkih atrakacija - izjavila je Brnabićeva.

Sve se gradi po striktnim pravilima i bez ugrožavanja prirode, a staklo na samom vidikovcu sadržaće zaštitni sloj koji se koristi svuda u svetu u građevinarstvu za odvraćanje ptica. Tako da će Čačak biti jedan od 10 gradova koji će imati ovakvu skywalk trusitičku atrakciju.

- Iako je ovaj projekat od strane pojedinih ekologa bio osporavan, pre svega nam je bilo važno šta kažu i misle Kablarci. Oni su pokazali veliku slogu i zajedništvo, i svi su čak dali dozvole i besplatno ustupili svoje zemljište za izvođenje radova. To nam je bio najjači signal da radimo dobro i da radimo na dobrom putu. Ovčarsko-kablarska klisura je jedan od najlepših krajeva ne samo u Srbiji već u čitavoj u Evropi. Mi bismo kao država ispali glupi da sad, kad smo u mogućnosti, ne uložimo u ovaj predeo i tako napravimo turistički raj od kog će najveće benefite imati sami meštani - naglasila je predsednica Vlade.

Dodala je da je tokom dve godine od samog početka revitalizacije, u samu Ovčarsko-kablarsku klisuru uloženo osam miliona evra, a u planu je još 20 miliona, bez izmuljivanja jezera koje će samo po sebi koštati 40 miliona evra. I sa svim tim ulaganja su tek na pola puta.

- Stakleni vidikovac gradi se u skladu sa prirodom, biće bruto površine 377 metara kvadratnih, radi se put kojim će dolaziti turisti, ali koji će koristiti i meštani, njihova deca. Možda će neka od njih i sada ostati na Kablaru, kada će sve biti drugačije. Mi sada radimo i kapije na ulazu u Ovčarsko-kablarsku klisuru, jer želimo da svi oni koji dođu znaju da su došli u predeo izuzetne lepote - istakla je Brnabićeva.

Uslovi za revitalizaciju Ovčarsko-kablraske klisure stekli su se izgradnjom deonice auto-puta od Beograda do Čačka, a i nastavkom radova od Čačka do Požege, kada će saobraćaj iz ove prirodne oaze biti potpuno izmešten.

- Postavljanje kamena temeljca za stakleni vidikovac je veliki događaj za čitav ovaj kraj. Svima je jasno da ni vidikovca, ni svih ulaganja u Ovčarsko-kablarskoj klisuri ne bi bilo bez auto-puta, jer gde god stigne put ili pruga, sa tim dolaze investicije, nova radna mesta. Čačak to već oseća. Ovde nećemo stati, nastavićemo sa razvojem putne infrastrukture u svim delovima zemlje - naglasio je ministar saobraćaja Goran Vesić.

Da će revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure biti od velikog značaja za razvoj turizma čitave Srbije potvrdio je i resorni ministar Husein Memić.

- Meni je veliko zadovoljstvo što mogu danas da prisustvujem postavljanju kamena temeljca za ovakav jedan vidikovac. Ministarstvo turizma za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure uložilo je 123 miliona dinara, a biće uloženo još 150 miliona dinara u seoski turizam. Stoga sve meštane ovog kraja pozivamo da dođu i informišu se o svim tim subvencijama. Velika ulaganja su planirana i dalje, a samim tim dobri rezultati ne izostaju. Ove godine do kraja avgusta zabaleženo je 25 odsto više stranih gostiju i 10 odsto više deviznog profita. Budžet za turizam u narednoj godini biće dodatno povećan - rekao je Husein Memić.

Do sada su u Ovčarsko-kablarskoj klisuri urađeni amfiteatar, pristanište, nova parking-mesta, put do vrha planine. Novih 5.000 hektara ovog područja je proglašeno za zaštićeno područje.

- Danas je veliki dan ne samo za Čačak i Kablarce već i za čitav ovaj region. Izgradnjom saobraćajne infrastrukture stičemo uslove za dolazak novih investitora i nova ulaganja. Intenzivno se ulaže u turizam, ne samo ono što imamo već stvaramo i nove turističke atrakcije. Imamo veliki potencijal za razvoj zdravstvenog i verskog turizma i na tome ćemo i dalje raditi. Čačak je ove godine bio deseti na listi najposećenijih gradova, a naš cilj je da budemo u prvih pet - izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike