Spas za sušu i nestašicu vode u zapadnoj Srbiji: Ubrzavaju se radovi na izgradnji brane Svračkovo

19.08.2021

22:40 >> 21:46

0

Autor: RINA

Koliko je važan završetak radova na ovoj brani pokazala je i ovogodišnja suša

Spas za sušu i nestašicu vode u zapadnoj Srbiji: Ubrzavaju se radovi na izgradnji brane Svračkovo
RINA

Aneksom ugovora o izgradnji brane Svračkovo u Arilju investitorska prava preneta su sa JP “Rzav” na JP “Srbijavode”. Ta odluka je doneta na 10. sednici Skupštine grada Čačka.

– Posle 10 godina od početka igradnje brane Svračkovo u Arilju i svih poteškoća u vezi klizišta i stabilizacije tla, “Srbijavode” preuzimaju investitorska prava od Republike Srbije i nadamo se da će konačno izgradnja akumulacije Svračkvo biti privedena kraju – izjavio je Igor Trifunović, predsednik Skupštine grada Čačka.

RINA

Koliko je važan završetak radova na brani Svračkovo pokazala je i ovogodišnja suša koja je bez redovnog vodosnabdevanja ostavila pet lokalnih samouprava koje su priključene na vodosistem Rzav.

– Završetkom radova formiraće se jezero koje će se prostirati na površini od 139 hektara, a koje će biti u funkciji vodosnabdevanja građana nekoliko opština i grada Čačka. Ali, imaće veliki značaj i za odbranu od poplava. Predviđeno je da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim poveća stepen zaštite čitavog područja – izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović za RINU.

Pročitajte još

Radovi na izgradnji započeli su 2011, a prošle godine završena je ulazna građevina tunela kojim je predviđeno da protiče čitava reka, da bi u suvom koritu počelo podizanje brane.

Jedan od najzahtevnijih objekata na gradilištu, vodozahvatna kula, projektovana je u visini od 61 metar. To je objekat koji će biti u akumulaciji i služi za zahvatanje vode sa tri nivoa, za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Nakon izgradnje auto-puta to je najveća investicija koja će biti realizovana u zapadnom delu Srbije, a njena vrednost sa završnim radovima iznosiće 100 miliona evra.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi