Punom parom se radi na izgradnji mosta koji spaja 15 čačanskih sela: Vodena bujica ga je odnela u junu (FOTO/VIDEO)

08.09.2023

14:51

0

Most će biti dugačak 103 metra i šorok 6,95, a oslanjaće se na sedam armiranih betonskih stubova

Punom parom se radi na izgradnji mosta koji spaja 15 čačanskih sela: Vodena bujica ga je odnela u junu (FOTO/VIDEO)
Copyright RINA

Od starog mosta koji spaja obale Zapadne Morave i preko 15 sela nakon što ga je u junu odnela vodena bujica, ostale su samo krhotine. To je potpuno otežalo život nekoliko hiljada meštana koji moraju da obilaze oko 40 kilometara kako bi stigli na odredište.

Ipak, njihovim mukama mnogo pre nego što se očekivalo doći će kraj. U toku je izgradnja potpuno novog mosta na ovoj lokaciji. Građevinske mašine se ne gase, a vredni neimari ne staju, stoga se obrisi nove konstrukcije već vide.

- Meni je njiva na jednoj, a kuća na drugoj obali Morave. Pet sati mi traktorom treba da to sve obiđem, a ranije bih samo prešao most. U problemu su i đaci koji takođe sada moraju mnogo duže da putuju do škola. Mi često dolazimo ovde, vidimo da se radi puno parom i zbog toga smo srećni. Kad vidimo da naša muka nije zaboravljena - kažu meštani plodnih moravskih sela.

Od trenutka kad je vodena bujica odnela postojeći most, odmah se reagovalo. Obezbeđena su sredstva i urađeni projekti, kako bi se što pre počelo sa izgradnjom.

- Most će biti dugačak 103 metra i šorok 6,95, a oslanjaće se na sedam armiranih betonskih stubova. Sa obe strane mosta biće postavljena zaštitina ograda i pešačka staza, odvojena od kolovozne trake. Na mostu če biti instalirana i solarna led rasveta, pa će most biti potpuno bezbedan za prelazak kako vozila tako i pešaka i tokom dana i tokom noći - izjavio je Milan Vilotijević, koordinator izvođača radova "Lotex group".

Sredstva za izgradnju novog mosta preko reke Zapadne Morave koji je žila kucavica ovog kraja obezbedilo je Ministarstvo saobraćaja i građevine.

- Izdvojeno je 500 miliona dinara, a očekujemo i dodatna sredstva kako bi ovaj most bio izgrađen što pre. Jasno je koliko je on važan za sve meštane ovog kraja i zato činimo sve da radovi budu završeni u rekordnom roku - rekao je pomoćnik gradonačelnika Čačka, Miloš Stevanić.

Prema prvim procenama kraj radova na izgradnji novog mosta predviđen je za polovinu sledeće godine, međutim sudeći po brzini i efikasnosti angažovanih radnika, očekuje se da će novi most biti u funkciji već krajem novembra ove godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike