Sa zlatiborskih brda otišli u Švajcarsku, ali ne zaboravljaju svoj narod: Đaci dobili školski bazen zahvaljujući našim ljudima

30.08.2023

13:03

0

Sredstva za bazen obezbedila je Fondacija "Aćimović", i to nije prva njihova donacija

Sa zlatiborskih brda otišli u Švajcarsku, ali ne zaboravljaju svoj narod: Đaci dobili školski bazen zahvaljujući našim ljudima
Copyright RINA

Iako ne odrastaju u velikom gradu, đaci na Zlatiboru ipak imaju uslove na kojima bi im pozavideli mnogi. Učenici izdvojenog odeljenja čajetinske škole "Dimitrije Tucović" dobili su bazen površine 75 metara kvadratnih u u delu objekta za sportske aktivnosti.

Sredstva za bazen obezbedila je Fondacija "Aćimović", i to nije prva njihova donacija, jer su kroz mnogo prethodnih kako donacija tako i školskih stipendija obradovali stanovništo ovog kraja zapadne Srbije.

- Svedoci smo toga da zadužbinarstvo u današnjoj Srbiji skoro da ne postoji, ali evo primera kako neko ko je davno otišao iz ovih krajeva i živi u Švajcarskoj može ponovo da napravi tu vezu između Srbije i njihove nove domovine. Ovaj bazen i njegov mozaik, koji je jedinstven u Srbiji, uz školsku sportsku halu, delo su Fondacije "Aćimović", i na tome smo im neizmerno zahvalni - istakao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Slobodan Aćimović, direktor Fondacije, izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta kroz zajednički rad sa lokalnom samoupravom i u saradnji sa, kako ju je on nazvao, „gvozdenom ledi“, tj. direktorkom škole Milkom Vasiljević.

- Iako sam rođen u Beogradu, korenima sam vezan za ova brda i našu zlatnu planinu, a uz to, glavni razlog što smo ovaj objekat podarili mališanima je uspomena na mog strica Vasilija i njegovu suprugu Mafaldu, koji su i osnovali Fondaciju "Aćimović“ - podvukao je Aćimović.

Na tabli koja je postavljena ispred sale sa bazenom, dodao je Aćimović, piše „Za zdravu i srećnu decu od Vasilija i Mafalde Aćimović“, i želja svih iz Fondacije je da izgradnjom ovakvih objekata sklone decu sa ulica i da im pomognu da zdravo odrastaju.

Zadovoljstvo realizovanim projektom izrazio je i Kristof Langenauer, upravitelj Fondacije, koji je naveo da je ovo lep poklon za svu decu i mlade sa Zlatibora, za sve one koji se bave sportom, i da će oni ovaj objekat često koristiti, čuvati i održavati.

Direktorka Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine Milka Vasiljević je rekla da je njena radost ipak za nijansu veća od one dečje zato što je posle više godina iščekivanja završen i ovaj objekat.

- Dimenzije bazena zadovoljavaju potrebe dece izdvojenog odeljenja škole na Zlatiboru, u čijim klupama iz godine u godinu sedi sve veći i veći broj učenika - zaključila je Vasiljevićeva.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike