"Mostovi Balkana" povezuju balkanske narode kroz igru i pesmu: U Prijepolju zajedno zaigrali Srbi, Albanci, Crnogorci, Makedonci i Bosanci

03.08.2023

09:58

0

Za sve učesnike najbitnije je druženje i sticanje novih prijateljstava

"Mostovi Balkana" povezuju balkanske narode kroz igru i pesmu: U Prijepolju zajedno zaigrali Srbi, Albanci, Crnogorci, Makedonci i Bosanci
Copyright RINA

Mostovi Balkana spojili su u Prijepolju folkloraše iz pet zemalja. Kulturno-umetnička društva i ansamble iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, tokom dvodnevnog boravka u gradu na Limu predstavili su brojnim posetiocima svoje narodne običaje, pesme, igre, muzičke numere na tradicionalnim instrumentima i nošnju krajeva iz kojih su došli.

- Publici predstavljamo igre i običaje iz Sarajeva i okoline, i zaista smo naišli na topao prijem. Ovde se uvek dobro provedemo i napravimo neka nova prijateljstva - kaže Lamija iz KUD-a "Gajret".

Za sve učesnike najbitnije je druženje i sticanje novih prijateljstava zato, kako kažu, mnogi se stalno vraćaju u grad na obali Mileševke. Mostove Balkana tradicionalno organizuje lokalni Doma kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Prijepolje. Direktorka Doma kulture, Admira Hamidović ističe da je manifestacija revijalog karaktera, sa ciljem povezivanja balkanskih naroda kroz igru i pesmu.

RINA
 

- Želimo da prikažemo tradiciju prijepoljskog kraja, ali i da ljudi u Prijepolju vide tradiciju drugih naroda. Ovom manifestacijom kroz igru i pesmu promovišemo kulturu i raznolikosti balkanskih naroda - rekla je Hamidović.

Folkloraše je na Jabuci pozdravio predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić. On je rekao da ova manifestacija ima nemerljiv značaj za opštinu na čijem je čelu.

- Ova manifestacija spaja i ujedinjuje narode Balkana, zato za nas ima veliki značaj. Moramo se truditi da je iz godine u godinu podižemo na što veći nivo, da postane i evropska manifestacija - rekao je Popadić.

RINA
 

Tokom dvodnevnog druženja na ovom jedinstvenom festivalu nije se mogla čuti ružna reč, a poruka folkloraša je u potpunosti sadržana u njenom nazivu Mostovi Balkana.

U revijalnom delu programa nastupila je pevačica narodne muzike Gordana Lazarević i trubači.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike