Junačka zastava opet se vije u srcu Srbije: Pored ognjišta slavnog Karađorđevog barjaktara uzdignut je simbol ustanka i hrabrosti (FOTO)

01.08.2023

16:37

0

Jarbol je uzdignut na imanju Momčila Petronijevića čija majka je peti, direktni potomak sa ognjišta Tanaska Rajića

Junačka zastava opet se vije u srcu Srbije: Pored ognjišta slavnog Karađorđevog barjaktara uzdignut je simbol ustanka i hrabrosti (FOTO)
Copyright RINA

Nešto više od dva veka trebalo je da prođe da bi se na temeljima davno nestalog porodičng doma, koga su urnisali i Turci i vreme, ponovo zaviorila ustanička zastava. A to se dogodilo upravo u Desanovcu gde je pored ognjišta slavnog Karađorđevog barjaktara uzdignut jarbol na kojem se zaviorila zastava, a prostrana krčevina davno zarasla u korov postala šetalište.

- Ovo je velika nepravda koju su nekoliko država i svi vladari do sada učinili prema našem pretku koji je život dao za ovu Srbiju. Svi smo pomalo zakasnili, ali naš narod kaže da ipak nikada nije kasno da se poklonimo i odužimo senima onih koji su prolili i svoju i tuđu krv i čast, slavu i za slobodu svoje otadžbine - rekao je Radosav Rajić, peto koleno slavnog tobdžije čiji se otac po svom čukun, čukun dedi zvao Tanasko.

Jarbol je uzdignut na imanju Momčila Petronijevića čija majka je peti, direktni potomak sa ognjišta Tanaska Rajića.

- Nismo ni sanjali da ćemo dočekati da se ovde zaviori zastava pod kojom je stradao naš Tanasko. Zahvalni smo predsedniku države koji je imao sluha i poštovanja prema našem stradalniku i u slavu svog pretka i svoje države, rado ću se odreći dela imanja, ako odluče da ovde podignu jedno malo svetilište, našem Tanasiju, junaku sa Ljubića i srpskih ustanaka - kaže Momčilo.

Inače, ustaničku zastavu ispred davno zaoranih i saraslih temelja srpskog junaka podigao je Ljubiša Rajić, najstariji Tanaskov potomak, zajedno sa najmlađim Rajićem.

Desanovac je krajnje izolovano mesto u selu Stragari. Do njega se do pre samo mesec dana teško stizalo, a danas je već tu urađen tucanik, povaljan put kojim se može stići do pred njegovu nekadašnju prizemljušu.

Potomci se nadaju i veruju u državu Srbiju da će ovde ispraviti sve dosadašnje nepravde i na jedan primeren, ljudski i dostojanstven način podići malo svetilište koje će biti mesto hodočašća putnika namernika, da se poklone čoveku čije obezglavljeno telo počiva na Ljubiću, a glava u manastiru Voljavča.

Dizanju ustaničke zastave na imanju u Desanovcu prisustvovao je i predsednik skupštine grada Kragujevca, dok su se prisutnim potomcima obratili Jelena i Dragan Rajić direktni potomci ustanika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike