Na planinskim obroncima Javora i Mučnja zemljana utvrđenja i danas svedoče o pohodu Karađorđa na Staru Rašku

26.08.2021

15:42 >> 15:43

0

Sa unutrašnjih strana šančeva podizani su bedemi, a često su se tu nalazila i posebno izolovana mesta za topove i municiju

Na planinskim obroncima Javora i Mučnja zemljana utvrđenja i danas svedoče o pohodu Karađorđa na Staru Rašku
Copyright RINA

Na planinskim obroncima Javora i Mučnja zemljana utvrđenja i danas svedoče o pohodu Karađorđa na Staru Rašku u Prvom srpskom ustanku. Jedan Karađorđev šanac smešten je i u selu Katići, kroz koje tokom leta prođe više turista nego stanovnika.

Šančevi su početkom 19.veka pravljeni kao strateška mesta, pogodna za osmatranje i stražu, ali i za odbranu od neprijatljeskog napada. Onaj podno planine Mučanj pre nekoliko godina je uređen i predstavlja mesto na koje posetioci rado obilaze.

Pročitajte još

– Te 1809. godine Karađorđe je prošao ivanjičkim krajem kada je krenuo u osvajanje Nove Varoši i Sjenice. U šancu na Katićima ostavio je deo vojske koja se odupirala neprijatelju i branila položaje. Zahvaljujući tome sačuvani su srpski položaji na potezu od Golije, preko Javora i Mučnja – izjavio Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

RINA

Sa unutrašnjih strana šančeva podizani su bedemi, često su se tu nalazila i posebno izolovana mesta za topove i municiju, a oko njih su kopani duboki rovovi. Nakon bitke, oni su služili kao mesto okupljanja i centar društvenog života, održavali su se seoski sabori.

– Srbija je, vrativši deo teritorije i dobivši nezavisnost i samostalnost, zaključila svoju nacionalnu revoluciju, čiji su barjak poneli Karađorđe i ustanici 1804. godine. Da su se bitke vodile u ivanjičkom kraju potvrđuje i narodna pesma koja kaže: “Oj, Javore, ne treba ti kiše, junaci te krvlju natopiše, nema mesta, ni kamena tvoga, da ne čuva junaka jednoga,” – rekao je Ostojić.

RINA

Nakon završenih ustanaka, kako je vreme odmicalo, šančevi su bili zaboravljani u narodu i gubili su svoju istorijsku i nacionalnu vrednost. Mali broj njih je uređen poput ovog u blizini Mučnja, a većinu ostalih nagriza zub vremena iako su još uvek svedoci srpske istorije i mukotrpne borbe našeg naroda protiv Turaka.

Pročitajte još

– Šanac na Katićima uređen je pre dve godine i predstavlja značajan turistički lokalitet kao dopuna ponudi koji opština Ivanjica nudi. Izletište posećuju lokalni stanovnici, ali vrlo često i grupe đaka koje u prirodi uče jako važnu lekciju iz istorije – zaključio je Ostojić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike