Ovog vikenda održan je Sabor frulaša u Prislonici: Etno-muzika odzvanjala srpskim selom

24.07.2023

20:49

0

Ova manifestacija okupila je mnoge ljubitelje etno muzike, a Prislonica je ponovo bila odličan domaćin

Ovog vikenda održan je Sabor frulaša u Prislonici: Etno-muzika odzvanjala srpskim selom
Copyright Profimedia

U čačanskom selu Prislonica proteklog vikenda, 22. i 23. jula održan je 36. Sabor frulaša Srbije.

Ova manifestacija okupila je mnoge ljubitelje etno-muzike, a Prislonica je ponovo bila odličan domaćin.

Iako veliko nevreme koje je zadesilo Srbiju nije zaobišlo ni ovo mesto, meštani i organizatori uspeli su da barem nakratko zaborave na probleme i muke koje im je zadala oluja.

Dan pre manifestacije, podignuta je saborska zastava.

YouTube
 

- Kažu oni koji se razumeju u muziku da su barem jednom osetili kako violina plače. Kažu i da su čuli koju im tajnu klavir otkriva. Ali da vam kažemo mi, koji smo ponikli između Vujna, Jelice, Ovčara i Kablara – uz frulu duša zadrhti. Uz frulu srce poskoči. Osmeh zaigra na licu, a noge same počnu da se prepliću u kolo, u koje se ruke dohvate. Prislonica je ideja. Dobrodošli na 36. Sabor frulaša Srbije “Oj Moravo“ - poručili su organizatori iz Turističke organizacije Čačka.

U uređenom etno-selu ovogodišnja domaćica Sabora frulaša Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, razgovarala je sa članicama Udruženja „Evgenija“ iz Ježevice koje su tokom Sabora pripremale domaće specijalitete. U kotliću se krčkao kačamak, sa stolova su mamile štrudle, pite, krofne i starinski „kolači na tuč“, a ispred belog šatora postavljenog nekoliko metara dalje širili su se mirisi pečenja, pljeskavica i kuvanog kupusa, piše Ona.rs.

YouTube
 

Takmičari

Na takmičenju je bilo dece iz cele Srbije koja su bila obučena u narodne nošnje, sa frulicama zadenutim za pojasom. Mališani iz Beograda, Starčeva, Novog Sada, Užica, Čačka i okolnih sela strpljivo su čekali u hladu ispod krošnji drveća u centru sela da budu pozvani na binu i pokažu svoje muzičko umeće.

Najveću pažnju izazvao je sedmogodišnji Bogdan Bežanić koji je dobio specijalnu nagradu, kao i drugo mesto u kategoriji mladih do 12 godina. Među najboljim najmlađim frulašima treću poziciju zauzela je Mila Antić, a prvu Kristina Pavlović, piše pomenuti portal.

YouTube
 

Nagrade za duetske nastupe pripale su Ivanu Radovanoviću i Nemanji Pavloviću (treće mesto), Dimitriju Nikolovom i Lazaru Đorđeviću (drugo mesto) i Svetozaru i Jelisaveti Šutić koji su se popeli na pobedničko postolje.

U solo kategoriji Jelisaveta Šutić zauzela je treće mesto, Svetozar Šutić drugo, a najbolji plasman pripao je Aleksi Miletiću.

Kako su se svi takmičari predstavili publici i stručnom žiriju svirajući pesmu i kolo, tako je nagrada za najbolje odsviranu pesmu pripala Marini Stevanović, koja se najviše dopala i publici u Prislonici. Dimitrije Nikolov je, po oceni stručnog žirija, najbolje odsvirao kolo, dok je najbolji scenski nastup imao Milorad Kukić.

Pored mladih, Prislonica je ugostila i „vukove“ frule, instrumentaliste koji se decenijama ne odvajaju od ovog instrumenta. Tako je Žarko Stojković iz Bogovine, starina od 85 leta, pokazao da maestralno druguje sa frulom već 77 godina.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike