Pronađen poskok od pola metra u dvorištu porodične kuće u Nišu: Otrovnica ubrzo sklonjena van naseljenog mesta (FOTO)

29.05.2023

12:37

0

Autor: J. J.

U maju i junu su ove životinje najaktivnije jer je tad period njihovog parenja

Pronađen poskok od pola metra u dvorištu porodične kuće u Nišu: Otrovnica ubrzo sklonjena van naseljenog mesta (FOTO)
Poskok - Copyright Foto: Wikipedia

U dvorištu porodične kuće kod Niša pronađen je poskok dužine od oko pola metra. Zmiju je pronašla vlasnica kuće i otrovnica je sklonjena van naseljenog mesta, zahvaljujući reakciji volontera iz Udruženja ZOO Planet.

- Juče smo imali uspešnu intervenciju zbrinjavanja i dislokacije zmije Poskoka (Vipera ammodytes) u selu Bovan u porodičnoj kući, zmiju je bezbedno preuzela naša sertifikovana volonterka Tamara Ristić i dislocirala van naseljenog mesta. Srećom, zmija je na vreme primećena od strane vlasnika kuće i brzom reakcijom naših volontera bezbedno preuzeta tako da niko nije povređen - piše na stranici Udruženje Zoo Planet Niš.

Podsećaju da je poskok najrasprostranjenija i najduža otrovnica u Srbiji.

- Naseljava kamenjare, kanjone i hrastove šume, može da se prepozna po malom rogu na vrhu glave i cik-cak šari na ledjima. Dužina tela je oko 60 cm, a u nekim slučajevima može biti dužine i do 100 cm.

Ukoliko imate dvorište, bitno je njegovo redovno održavanje odnosno košenje trave kao i da se ne ostavljaju otpaci hrane koji mogu da privuku glodare pa samim tim i zmije - navode iz ovog udruženja.

 

 

U maju i junu najaktivnije

U maju i junu su ove životinje najaktivnije jer je tad period njihovog parenja.

Tih meseci možemo naleteti na onaj čuveni splet zmija, u kom se ustavri nalazi jedna ženka a ostalo su mužjaci. Oplođava je onaj koji je najsposobniji, ona zatim polaže jaja na skriveno mesto i odlazi ne osvrćući se na potomke.

Upravo iz razloga što su otavljeni bez majke, mladunčad zmija vrlo teško opstaju i preživljavaju.Oni kad se izlegu prepušteni su sami sebi, pa zato vrlo teško doživljavaju polnu zrelost.

Tri najopasnije otrovnice koje žive na teritoriji naše zemlje su poskok, šarka i šargan.

- Šarka je prisutna u Vojvodini i u ravnicama, poskok živi na brdovitim delovima, na nadmorskoj visini od 1200 do 1500 metara, a šargan je visokoplaninska vrsta i može se videti samo na vrhovima iznad 1500 metara nadmorske visine. Najjači otrov ima poskok. Smrtnost od ujeda zmija u Srbiji je oko 2 posto, ali ukoliko ne dođe do smrtnog ishoda, onaj koga zmija ujede može imati zdravstvene posledice za ceo život - rekao je ranije  za RINU, biolog Mihailo Stanković koji je o ovim gmizavcima napisao 160 naučnih radova i četiri knjige.

Bonus video

 


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike