Deset kasapina odbilo je posao kad je videlo grdosiju, ipak, našao se jedan hrabar: Vepar Šareni dostigao neverovatnih 512 kilograma (FOTO)

17.05.2023

11:00

0

Postao je prva klasa u selu jer smo ga hranili samo najboljom domaćom hranom koju smo solili, i onda nema sumnje da će meso biti kao piletina - kaže domaćin Mališa Pavlović

Deset kasapina odbilo je posao kad je videlo grdosiju, ipak, našao se jedan hrabar: Vepar Šareni dostigao neverovatnih 512 kilograma (FOTO)
Copyright RINA

Devetočlana porodica Pavlović iz čačanskog sela Prijevor zalihe mesa i masti privela je kraju, pa je zbog toga, iako nije vreme svinjokolja, bila prinuđena da iz obora izvede tovljenika teškog pola tone.

A da bi se ovaj kolos savladao, u pomoć su pritekle komšije i prijatelji, ali su kasapi uglavnom odbijali posao. Vepar Šareni, spletom neobičnih okolnosti, nekoliko puta do sada izbegao je sudbinu većine tovnih svinja, i zahvaljuljući domaćoj kvalitetnoj ishrani dostigao je težinu od neverovatnih 512 kilograma.

- On je star tri godine, za nekoliko dana biće i četvrta. Za to vreme postao je prva klasa u selu jer smo ga hranili samo najboljom domaćom hranom koju smo solili, i onda nema sumnje da će meso biti kao piletina - kazao je za RINU domaćin Mališa Pavlović.

A da bi se meso uredilo i istopila slanina, i pre svega savladala ovolika grdosija, potrebna je vešta ruka dobrog kasapina, koga nije bilo lako pronaći.

- Dolazilo je više od 10 majstora da se uhvati ukoštac sa ovolikim čudom. Kada su videli vepra, svi su rekli da posao ne mogu da prihvate. Samo jednog spremnog sam našao u Čačku koji je stao na crtu, i ispostavilo da sam izaobrao najboljeg - dodaje Mališa.

 

Da bi se od tolike grdosije napravilo kvalitetno i zdravo meso, potrebno je najmanje osam sati rada, zbog čega su u pomoć morale da priteknu i komšije sa jasnim zadacima.

- Počinjemo redom, prvo se skidaju leđne pršute, koje će biti dugačke skoro dva metra, zatim plećke, butke i šnicle. Ovde će da bude preko 200 kilograma čistog mesa. Ali za topljenje masti i čvaraka biće potrebno posebno stpljenje, mora polako da se meša, ali konstantno, na tihoj vatri, da ne zagori. Masti će ostati preko 120 kilograma, dok će čvaraka biti oko 30 kilograma - kazao je kasapin Predrag Bojović.

Poruka sa ovog neobičnog skupa je da je najbolje kada se ima svoje, dok ko nema, neka ide u prodavnicu, a devetočlana porodica Pavlović biće podmirena mesom i čvarcima u narednih godinu dana.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike