Salih Mustafa u haškom pritvoru, objavljeno za šta se tereti, veterani OVK spremaju protest

19.10.2020

19:27 >> 10:00

0

Salih Mustafa izručen je danas Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu

Salih Mustafa u haškom pritvoru, objavljeno za šta se tereti, veterani OVK spremaju protest
Copyright Husni Gucati, šef veterana OVK, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Salih Mustafa izručen je danas Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, potvrđeno je iz te institucije.

U saopštenju Specijalizovanih veća se ukazuje da je Sudija za prethodni postupak potvrdio optužnicu protiv Mustafe 12. juna, ali u skladu sa Pravilnikom o radu veća optužnica nije bila u tom trenutku javno objavljena.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom, saopštila su večeras Specijalizovana veća.

Dodaju da je Sudija za prethodni postupak iz razloga bezbednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanojj verziji.

U saopštenju se napominje da će Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Mustafe pred sudiju za prethodni postupak biti objavljene u najskorije vreme.

Prvo pristupanje sudu se održava javno i može se pratiti putem striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

Mustafa je ranije danas uhapšen po nalogu Specijalozovanog tužilaštva Kosova.

Profimedia

Počinje prijava žrtava bivše OVK sudu u Hagu

Specijalizovana veća Kosova saopštila su večeras da po potvrđivanju i objavljivanju prve optužnice protiv Saliha Mustafe otpočinje proces prijavljivanja žrtava za učešće u budućem sudskom postupku.

Lica koja dokažu da su lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnih dela navedenih u potvrđenoj optužnici mogu sada da se prijave da učestvuju u postupku, napominje se u saopštenju.

Nakon toga, sudija odlučuje da li lica koja su se prijavila mogu da dobiju proceduralni status žrtve koja učestvuje u postupku pred Specijalizovanim većima.

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima će obrazovati jednu ili više grupa. Svaka od ovih grupa će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava. Zastupnik žrtava može prisustvovati sudskim sednicama, a tokom postupka redovno obaveštava žrtve o odvijanju postupka.

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, uključujući pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete.

Tim povodom predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova rekla je da su Specijalizovana veća nadležna za teška krivična dela, uključujući zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

-Ako želimo da pravda bude zadovoljena, ne smemo zaboraviti one koji su propatili zbog tih zločina. U našem sudu, žrtve će imati priliku da učestvuju u sudskim postupcima i na taj način učestvuju u zadovoljenju pravde – navela je ona.

Profimedia

Veterani OVK zabrinuti zbog Mustafe, najavljuju proteste

Zvaničnici Organizacije ratnih veterana tzv. OVK najavili su moguće proteste kojima će izraziti nezadovoljstvo nedavnim akcijama Specijalnog suda, piše Koha.

Bivši komandant OVK u operativnoj zoni Lab Salih Mustafa uhapšen je danas, i prvi je pritvorenik Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Komandat “Calji” bio je deo Nacionalnog oslobodilačkog pokreta od 1988. godine, navodi Koha.

Neki od njegovih saradnika u to vreme, koje je kontaktirala Koha, odbili su da razgovaraju o tom slučaju.

Publicista Škeljzen Gaši napisao je u objavi na Fejsbuk nalogu da poznaje Mustafu, jer su 90-ih godina bili komšije. On je rekao da mu je teško da poveruje da je Calji umešan u kršenje pravila međunarodnog humanitarnog prava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike