Skulpture partizana u Negrišorima sklonjene na sigurno: Izgradnja novog postamenta već je pri kraju

25.03.2023

23:43

0

Nije tačno da su uništeni i neko je od toga hteo da napravi spektakl. Niko nije imao nameru da ošteti spomenike - kaže izvor upoznat sa slučajem

Skulpture partizana u Negrišorima sklonjene na sigurno: Izgradnja novog postamenta već je pri kraju
Skulpture partizana u Negrišorima sklonjene na sigurno i čekaju svoj dom - Copyright RINA

Tokom izvođenja radova na deonici auto-puta od Pakovraća do Požege kineski radnici su u selu Negrišori u Dragačevu srušili zaštićeni spomenik kulture podignut palim borcima iz Drugog svetskog rata.

Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture naložilo je kineskoj kompaniji da hitno obnovi spomenik. Već se priprema postament na oko 100 metara od mesta gde se ranije nalazio spomenik, a ono što je preostalo od skulptura je sačuvano.

- Skulpture su rasklopljene zbog transporta, smeštene su na sigirno i čekaju da bude urađen postament čija je gradnja već u završnoj fazi. Nije tačno da su uništeni i neko je od toga hteo da napravi spektakl. Niko nije imao nameru da ošteti spomenike - kaže izvor upoznat sa slučajem.

RINA
 

On dodaje da je zbog njegove veličine bilo neophodno pomeriti postament, jer nije bilo moguće pomeriti trasu auto-puta.

- Postament je bio poprilično veliki, prostirao se na 20 kvadratnih metara i bio je dubok dva metra. Ne razumem ko normalan misli da je bolje pomeriti trasu autoputa od postamenta. Zamislite kako bi ona izgledala kad bi krivudali i obilazili svaku prepreku, kao lokalni put, a ne ogromna saobraćajnica - navodi izvor.

Uprkos svim ovim objašnjenjima, potez kineksih radnika izazvao je veliki revolt kod meštana. Nadaju se da će skulpture koje sećaju na srpske junake uskoro dobiti svoj novi dom, kako bi, što se u narodu kaže "vuk bio sit, a ovce na broju".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike