Srpske planine pune lekovitih izvora: Na njima slabovidi i oboleli od tuberkuloze godinama traže spas, a kod jednog su se sreli Draža i Tito

21.03.2023

11:50

0

Izvor je skriven duboko u šumi, vrlo teško je do njega doći, kaže Rajo Petrović, meštanin sela Brajići

Srpske planine pune lekovitih izvora: Na njima slabovidi i oboleli od tuberkuloze godinama traže spas, a kod jednog su se sreli Draža i Tito
Srpske planine pune lekovitih izvora - Copyright RINA

Nadaleko je poznato da je Šumadija prepuna izvora zdrave i pitke vode, a u budućnosti bi baš to moglo biti naše najveće bogatstvo, ako se ima u vidu da se u mnogobrojnim državama sveta kupuje flaširana voda za piće.

Osim što je takva voda odlična za svakodnevnu upotrebu, na pojedinim planinama u srcu Srbije nalaze se izvori za koje se od davnina veruje da su lekoviti.

Jedan od njih sakriven je u visovima Suvobora, dva kilometra od sela Brajići koje je čuveno po tome što su se upravo tu jedini put oči u oči sreli Tito i Draža.

RINA
 

- Izvor je skriven duboko u šumi, vrlo teško je do njega doći. Kad padne sneg, to je gotovo nemoguće. Godinama se veruje da leči od tuberkulozu, pomaže slabovodima... Voda je čak proglašena svetom i u narodu se još zove i Hristova voda. Jedan meštanin, koji je pre nekoliko decenija bolovao od tuberkuloze, dok je čuvao ovce pio je samo vodu sa tog izvora. Kad je otišao kod doktora, on mu je rekao da je bolest nestala kao rukom odnosena. Devojci koja je imala otvorene rane, umivajući se ovom vodom one su brzo zacelile - kaže Rajo Petrović, meštanin sela Brajići.

Od tada narod okolnih sela, najviše tokom letnjih meseci, ovde pristiže sa flašama i bidonima kako bi nasuli vodu, popili je ili se njome umili. To verovanje sačuvalo se sve do danas, kad takođe dolaze putnici namernici u potrazi za zdravljem. Najviše ljudi ima za Mladu nedelju, jer tada je, kako kažu, voda najlekovitija.

Iz svetog izvora nazvanog Hristova voda svakog minuta izbija 20 litara vode, pa je ovo mesto poprilično izdašno. Bio je često zatrpavan, ali je voda svojom snagom ponovo izbijala na površinu. Da je ovde nekada dolazilo puno sveta, svedoči i gomila novčića na njegovom dnu.

RINA
 

Meštani kažu da su jednom siromašni đaci uzeli taj novac, ali da su se kasnije udavili u iznenadnoj bujici.

- Posle Drugog svetskog rata ovaj izvor bio je pod zaštitom policije, koja je na ovom mestu dežurala danonoćno, pošto su branili da se voda nosi. Čuvar koji je bio iz tog sela i nije komšijama hteo da zabrani da toče lekovitu vodu, čak je odslužio i zatvorsku kaznu - kaže Petrović.

Sveti izvor kod Brajića ipak nije jedini na teritorii Gornjeg Milanovca čija voda se smatra lekovitom. Tu su i Savina voda na Savincu i izvori u Brđanima i Gornjoj Crnući, pa se može reći da se u ovom delu Srbije možda krije izuzetan potencijal za razvoj banjskog turizma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike