Rambov otac robijao zbog Tita i Staljina: Muzičar otkrio zašto mu je tata proveo 11 meseci na Golom otoku

26.09.2020

06:37 >> 09:32

0

Iliju Pušića je 1942. godine zarobila jedna paravojna formacija, a već naredne godine postao je politički zatvorenik

Rambov otac robijao zbog Tita i Staljina: Muzičar otkrio zašto mu je tata proveo 11 meseci na Golom otoku
Copyright ATA Images / Antonio Ahel

Rambo Amadeus oduvek je hrabro isticao političke stavove u javnosti, a razlog tome izgleda leži u teškoj sudbini koju je njegov otac Ilija Pušić doživeo tokom Drugog svetskog rata, kada su ga zarobili pripadnici paravojne formacije.

U velikom intervjuu koji je dao za magazin “Profil” 1999. godine, tokom bombardovanja SRJ, muzičar je ispričao kroz kakvu golgotu je prošao njegov otac, a zatim priznao da je to ostavilo traga i na njegovoj duši.

– Mog oca su 1942. godine zarobili pripadnici jedne paravojne formacije. Bilo je leto i uveče je nekako uspeo da im pobegne. Ipak, pre nego što je to uradio, uzeo je jedan mitraljez „maksim”, koji je imao onaj veliki hladnjak. Izvadio je vodu iz njega i popišao se unutra. Pretpostavio je da će se sutra, na suncu, od toga usmrdeti ceo bataljon. To je za mene herojsko delo, koje me je vodilo kroz čitav život. Mogao je tim mitraljezom da pobije sve te ljude, ali mu je bilo žao da puca, pošto su sve to bili naši, bez obzira na to kakve su kape i uniforme nosili – otkrio je Amadeus tom prilikom, a zatim istakao da tu nije bio kraj hororu koji je doživeo njegov otac.

– Otac mi je posle toga 11 meseci proveo na Golom otoku. Bio je učitelj u jednom selu iznad Herceg Novog kad je došla 1948. Naredili su im da skinu Staljinove slike iz učionice, i da stave Titove. A svi oni su za vreme rata pevali: “Partizani, mi smo braća, a drug Staljin nam je ćaća”. Učili su ih da je Staljinnajveći, a da je Tito samo njegov najbolji učenik. Sutradan su mu policajci prišli u gradu i rekli: “Ej, Ilija, dođi ujutru i ponesi zimski kaput.” To je značilo – nećeš kući bar godinu dana, pošto je bilo leto, nisu se nosili kaputi. Ono što se dešavalo mom ocu, na mene se odrazilo tako da nikad nisam verovao nijednom režimu – ispričao je muzičar.

Profimedia

On se prisetio jednog događaja kada je saznao da je Tito umro, objašnjavajući zapravo kako su ljudi doživljavali Josipa Broza.

– Kad je Tito umro bio sam na nekom takmičenju u jedrenju u Sloveniji. Kiša je padala i bio sam s društvom u kuglani. Taman smo kupili žeton i počeli da igramo kad je došao konobar i zamolio nas da prestanemo jer je umro Tito. Rekao sam mu da to nije moj problem, ali je on bio uporan: „Jao, nemojte, molim vas, vratiću vam pare.“ Svi su mislili, kad Tito umre, da će sve da se raspadne, da će da počne rat, ali nisu shvatali da je država spor organizam. Tito je bio veliki mudonja i strašan tip. Ali sada miševi izlaze iz rupa kada je mačak otišao – rekao muzičar u razgovoru sa Đorđem Mijuškovićem, a zatim priznao da je imao želju da upozna tadašnjeg predsednika Jugoslavije.

To je možda glavni razlog što je Rambova politička aktivnost prožimala i njegove prve muzičke korake, kada je 1989. objavio drugi album „Hoćemo gusle“. Na toj ploči otpevao je hit „Amerika i Engleska biće zemlja proleterska“ sa Micom Trofrtaljkom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Profil

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike