Nakon Jelice probija se i junačka Kadinjača: Uskoro počinje izgradnja željno iščekivanog tunela koji će olakšati vezu Bajine Bašte sa svetom

10.03.2023

14:53

0

Tunel Kadinjača biće dugačak 1.350 metara, radove će izvoditi kineska kompanija PowerChina, a prema određenim najavima radovi bi trebalo da budu završeni do 2025. godine

Nakon Jelice probija se i junačka Kadinjača: Uskoro počinje izgradnja željno iščekivanog tunela koji će olakšati vezu Bajine Bašte sa svetom
Tunel/Ilustracija - Copyright Pixabay

Sitno se odbrojava do trenutka kada će konačno početi radovi na izgradnj tunela Kadinjača, koji će svim stanovnicima Bajine Bašte biti novi prozor u svet, jer se do ove opštine sada stiže preko veoma nezahvalne deonice upravo preko brda Kadinjača. Projekat izgradnje čeka na "zelenu dozvolu" od avgusta prošle godine, a lokacijski uslovi su izdati još 2019. godine.

- Tunel Kadinjača proglašen je za projekat od Nacionalnog interesa. Mi smo unazad šest godina radili na pripremi sveobuhvatne dokumentacije kako bi se što pre kenulo u realizaciju ovog projekta koji je nama prozor u svet. Putevi Srbije dostavili su nalog našoj imovinsko-pravnoj službi za eksproprijaciju poljoprivrednog i šumskog zemljišta na Kadinjači u mestu Zaglavak koje pripada našoj opštini. Mi smo zvanično dobili nalog od Puteva Srbije da se zvanično krene u eksproprijaciju parcela i procenu - izjavila je Vesna Đurić predsednica opštine Bajina Bašta.

Vrednost projekta pre dve godine bila je 55 miliona evra, međutim imajući u vidu rast cena na tržištu sada je taj iznos znatno veći. Tunel Kadinjača biće dugačak 1.350 metara, radove će izvoditi kineska kompanija PowerChina, a prema određenim najavima radovi bi trebalo da budu završeni do 2025. godine.

- Sve se skockalo kako treba i odavno je pomereno sa mrtve tačke. Poslednjih šest godina radimo na pripremi svega ovoga. Ušli smo u sve procedure i smatram da smo nikad bliži - ističe Đurićeva.

Ona je istakla veliki značaj realizacije ovog duogočekivanog projekta, jer Bajina Bašta po svom geografskm položaju predstavlja svojevrsno "slepo crevo" Srbije do kog se može doći samo preko Debelog Brda i Kadinjače, što je veoma teško naročito tokom zimskih meseci.

- Nema interes samo Bajina Bašta da izgradi tunel, već je to interes i Srbije i Republike Srpske, imamo carinski prelaz Skelane, i sve što iz Bosne dođe, koristi upravo taj prelaz i uputi se preko Kadinjače. Bajina Bašta gravitira ka Užicu, mi dosta zaposlenih imamo tamo i đaka koji idu u školu, a i oslonjeni smo na Zdravstveni centar Užice. Imamo situaciju kada se poprečio šleper, naš sanitet koji je vozio pacijenta na dijalizu morao je da se vrati u Bajinu Baštu pa da koristi drugi pravac preko Tare, što je putovanje odužilo na nekoliko sati. Tunel Kadinjača je za stanovnike zapadne i centralne Srbije, sa druge strane istočnog dela Republike Srpske, prozor u svet - zaključila je predsednica opštine Bajina Bašta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike