Ostala da stoji čvrsta kao stena na kojoj je sagrađena: Kućica na Drini odolela još jednom poplavnom talasu!

18.12.2022

17:35

0

Do sada je brza Drina odnela čak šest kućica, ali ova sedma opstaje

Ostala da stoji čvrsta kao stena na kojoj je sagrađena: Kućica na Drini odolela još jednom poplavnom talasu!
Kućica na Drini - Copyright Foto: RINA

Stanovnici Bajine Bašte sa strepnjom su gledali u vodostaj Drine prethodna 24 sata. Opasnost od poplava nije bila velika, ali su se plašili da nabujala voda ne odnese njihov simbol - kućicu na steni. Pokazalo se da je ova atrakcija očigledno čvsrta isto koliko kamen na kom je sagrađena, jer joj poplavni talas opet nije mogao ništa, odolela je vodenoj stihiji.

Do sada je brza Drina odnela čak šest kućica, ali ova sedma opstaje. Dugo su neimari ovog neverovatnog zdanja pokušavali da pronađu spas za kućicu na steni kako svaki poplavni talas ne bi čekali sa strpenjom, i u tome su uspeli. Ova, sedma po redu najduže opstaje, i to samo iz jednog razloga - primenili su poseban bezbednosni sistem pre desetak godina, kako bi je sačuvali.

- Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena, a reka bi nesmetano proticala. Кućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima, tako da smo na mnogo načina uspeli da je obezbedimo. Izuzetno je zanimljiva za arhitekte, jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice ne priminjuju u gradnji na kopnu - rekao je za RINU Milan Savić Miško.

Foto: RINA
 

On je upravo i jedan od graditelja prve kućice, koja je nastala davne 1969. godine, kao deo dečačke igre, i to za samo pet dana. Bila je mnogo manjih dimenzija nego ova današnja, ali predstavljala je prekretnicu i početak jedne izuzetne priče.

- U to vreme na tom mestu smo se okupljali, družili, ali i skakali sa stene. U jednom momentu smo došli na ideju da nešto napravimo kako bismo mogli da se sklonimo od vremenskih neprilika - dodaje Milan.

Današnji objekat ima oko 24 kvadrata, a u okviru njih jednu zatvorenu prostoriju i terasu, koja je omiljeni kutak brojnih posetilaca. Od dečačke igre kućica na Drini postala je jedan od najposećenijih lokaliteta u Srbiji, a godišnje je obiđe na stotine posetilaca.

Foto: RINA
 

- Niko ne prođe a da ne zastane da se slika. Nakon što je njena fotografija obišla svet, počeli su da pristižu turisti iz mnogih dalekih zemalja. Kinezi su među najbrojnijim posetiocima. Oni su u kolonama čekali da bi je obišli, doživljavaju je kao neko čudo na zemlji - rekao je Miško.

Čamicima je jedino moguće stići do kućice, tokom letnje sezone postoji organizovan prevoz, a cena je simbolična i na dobrovoljnoj bazi. Ono što daje dodatnu draž jeste posebna tirkizna boja Drine, i svi oni koji su je obišli kažu da je osećaj zaista neponovljiv.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike