Na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad vozovi ponovo idu 200 kilometara na sat! Najavljene strože kazne za kradljivce

09.02.2023

09:25

0

Vesić je ukazao da postoje organizovane grupe koje kradu delove sa šina, kao i delove elektroinstalacija, što postaje ozbiljan problem

Na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad vozovi ponovo idu 200 kilometara na sat! Najavljene strože kazne za kradljivce
Ilustracija - Copyright Tanjug/MGSI/Josip Veber

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić saopštio je da je jutros normalizovan saobraćaj na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, nakon što su vozovi usporili zbog krađe delova kontaktne mreže na deonici između Nove i Stare Pazove.

- Ekipe "Infrastrukture železnice Srbije" tokom su noći radile, kada je poslednji voz prošao, tako da je rano jutros, već u 2.05 normalizovan saobraćaj na novosadskom koloseku, a u 4.05 sata i na šidskom koloseku - rekao je Vesić za TV Pink, precizirajući da je to krađe došlo na deonici pruge između 28,5 i 31 kilometra.

Ministar je ukazao da postoje organizovane grupe koje kradu delove sa šina, kao i delove elektroinstalacija, što postaje ozbiljan problem.

Tanjug/MGSI/Josip Veber
 

Očigledno je, kako on kaže, da će i država morati da se pozabavi i reaguje strožim zakonskim kaznama, jer po važećim propisima, kada je neko uhapšen zbog ovakvih krađa, ispostavi se da je reč o maloj vrednosti ukradene bakarne žice, iako to pravi štetu državi u milionima evra.

- Tražićemo izmene Krivičnog zakona, tako da se ta dela tretiraju kao ugrožavanje opšte bezbednosti infrastrukture i života ljudi. Pa će neko od tih kradljivaca otići u zatvor na pet ili 10 godina i jednom će se naučiti redu, jer izgleda da drugačije ne može. Država izgradi prugu, ljudi se voze brzim vozom, ali neko misli da treba da ukrade parče bakarne žice, da zaradi neki novac, a da zbog toga vozovi ne idu i da se ugrožavaju životi drugih - naglasio je Vesić.

On je napomenuo da će i samo preduzeće "Infrastruktura železnica Srbije" morati ozbiljnije da se pozabavi problemom, da uvede monitoring, koji treba da bude redovniji nego sada, ali i neke nove tehnilogije, kao što je posmatranje pruga dronom ili kamerama na kritičnim mestima.

Tanjug/Zoran Žestić
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić

- Moraju i oni više da se pozabave ovim problemom, odnosno prevencijom ovakvih krađa. Ako nisu do sada o tome razmišljali moraće to da rade ubuduće - napomenuo je ministar.

On je najavio i da će u okviru Ministarstva biti formiran sektor koji će se baviti bezbednošću na prugama i putevima, u vazdušnom i vodnom saobraćaju, jer Srbija na godišnjem nivou, ima za trećinu više poginulih u saobraćaju nego Evropska unija.

- To je crni bilans koji moramo da promenimo - poručio je Vesić.

To, dodao je, podrazumeva i edukativne kampanje za građane, ali i veće kazne za one koji ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.

- Oštrije kazne za kradljivce, ali i da preduzeća vise pažnje posvete problemu i pojačaju nadzor nad prugom. Niko nije verovao da će nekome pasti na pamet sa krade delove pruge, ali to je sada tako. Najvažnije je da je saobraćaj jutros normalizovan i da građani ponovo mogu normalno da koriste brzi voz - zaključio je ministar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike