Umesto 200 kilometara na sat, vozovi će ići samo 30! Evo šta je razlog "lagane vožnje" između Nove i Stare Pazove

08.02.2023

11:24

0

Očekuje se da će zbog ovoga doći do poremećaja u funkcionisanju putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Novog Sada

Umesto 200 kilometara na sat, vozovi će ići samo 30! Evo šta je razlog "lagane vožnje" između Nove i Stare Pazove
Voz/Ilustracija - Copyright Profimedia

Zbog nove krađe delova kontaktne mreže na delu brze pruge između Nove Pazove i Stare Pazove, "Infrastruktura železnica Srbije" ponovo je od danas prinuđena da na ovoj deonici uvede lagane vožnje i smanji brzinu putničkih vozova.

Umesto 200 kilometara na sat, na ovom delu brze pruge Beograd - Novi Sad putnički vozovi će saobraćati brzinom od svega 30 kilometara na sat, saopštilo je to preduzeće.

Očekuje se da će zbog ovoga doći do poremećaja u funkcionisanju putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Novog Sada.

24sedam/ Goran Sivački
 

Ovakvim krađama direktno se ugrožavaju životi ljudi i bezbednost železničkog saobraćaja, uništava železnička imovina, upozorava Infrastruktura železnice Srbije i ističe da se tako nanosi i ogromna materijalna šteta.

"Infrastruktura železnice Srbije" zato očekuje i traži efikasnu i odlučnu akciju nadležnih državnih organa, otkrivanje i hvatanje kradljivaca železničke opreme u najkraćem roku i njihovo najoštrije kažnjavanje.

Krađa delova kontaktne mreže otkrivena je jutros, prilikom redovnog obilaska brze pruge radnika stručnih službi Infrastrukture železnice Srbije i pripadnika MUP-a.

Između Nove Pazove i Stare Pazove ukradeno je ukupno sedam čvrstih tačaka, koje služe da obezbede stabilnost zateznog polja kontaktne mreže. Od toga, četiri su na kolosecima iznad brze pruge Beograd - Novi Sad, a tri na tzv. šidskim kolosecima, odnosno na pruzi Beograd - Šid.

Tanjug/Boško Banuševac
 

Stručne ekipe "Infrastrukture železnice Srbije" nakon prolaska poslednjeg voza večeras na brzoj pruzi, krenuće sa zamenom čvrstih tačaka.

"Infrastruktura železnice Srbije" podseća da su na meti kradljivaca čvrste tačke kontaktne mreže, koje su napravljene od nosećeg užeta i služe da obezbede stabilnost jednog zateznog polja kontaktne mreže, koje je dugo oko 1.600 metara.

Te čvrste tačke su redovno pod naponom od 25.000 volti, a lopovi ih kradu dok su pod ovako visokim naponom, napominju iz "Infrastrukture železnica Srbije".

To preduzeće se izvinjava putnicima i korisnicima usluga zbog mogućih poremećaja u funkcionisanju saobraćaja na brzoj pruzi zbog krađe delova i opreme kontaktne mreže i železničke infrastrukture.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike