Nakon teške povrede, Rista je vraćen u "Đerdap": Srbija po prvi put u istoriji ima markiranog risa (FOTO)

04.02.2023

10:19

0

Autor: Lj. S.

Profesor Biološkog fakulteta dr Duško Ćirović podsetio je da je ris ugrožena vrsta u Srbiji

Nakon teške povrede, Rista je vraćen u "Đerdap": Srbija po prvi put u istoriji ima markiranog risa (FOTO)
Mužjak risa vraćen u "Đerdap" - Copyright Divlja Srbija/Predrag Kostin

Mužjak risa, koji je polovinom novembra prošle godine povređen na teritoriji Nacionalnog parka "Đerdap", vraćen je izlečen u svoje prirodno stanište, na području NP Đerdap.

- Danas je poseban dan za Ministarstvo zaštite životne sredine, za zaštitu prirode Srbije, za Nacionalni park "Đerdap", jer je upravo realizovan važan događaj, a to je vraćanje povređenog risa u prirodno stanište - rekla je danas državna sekretarka MZŽS Sara Pavkov posle vraćanja mužjaka risa u prirodu u Nacionalnom parku "Đerdap".

Profesor Biološkog fakulteta dr Duško Ćirović podsetio je da je ris ugrožena vrsta u Srbiji, da je ekspertska procena da ih je između 40 i 60, kao i da prvi put u istoriji Srbije imamo markiranog risa, čije kretanje ćemo moći da pratimo. 

Divlja Srbija/Predrag Kostin
 

Ministarstvo zaštite životne sredine koordinisalo je akcijom zbrinjavanja povređenog risa, mužjaka starog između pet i sedam godina, kojeg je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali. Brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi JP Nacionalni park "Đerdap", u koordinisanoj akciji sa Ministarstvom, povređeni ris je transportovan u ZOO vrt u Boru, gde mu je pružana adekvatna veterinarska pomoć.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji, a područje Nacionalnog parka "Đerdap" nastanjuje između 10 i 12 jedinki.

Vraćanju risa u prirodno stanište prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i JP Nacionalni park "Đerdap".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike