Bebi-bum u Novom Pazaru: Od početka godine rođene 23 bebe!

04.01.2023

20:20

0

Autor: 24sedam

Svi porođaji su protekli bez problema

Bebi-bum u Novom Pazaru: Od početka godine rođene 23 bebe!
Ilustracija - Copyright Pixabay

U novopazarskom porodilištu, jednom od najvećih u Srbiji, od Nove godine do danas rođene su 23 bebe. Ove godine više je dečaka nego devojčica, što nije baš uobičajeno.

Prema rečima načelnika ginekološko-akušerskog odeljenja Oopšte bolnice u Novom Pazaru, dr Avdula Škrijelja svi porođaji su protekli bez problema.

Iako je u pitanju plač, to su najlepši zvuci u porodilištu, naročito kada znamo da su svi porođaju protekli bez problema i da su sve bebe zdrave. Prema statistici od prva tri dana, za očekivati je da će ove godine u najmlađem gradu u Evropi, biti rođeno još više beba.

- Naše porodilište i dalje je u samom vrhu, najveće u državi, posle kliničkih centara. Prošle godine bilo je oko 1.900 porođaja. Ove godine očekujemo da ih bude više -  kaže načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja dr Avdul Škrijelj.

Među novorođenim bebama u Novoj godini 10 je devojčica i 13 dečaka. Doktor Škrijelj kaže da to nije baš uobičajeno, te da devojčice mogu preuzeti vođstvo.

Novopazarsko porodilište je među prvih pet u Srbiji po broju novorođenih beba. U proseku svake godine ovde se rodi između 2.000 i 2.500 beba.

Profimedia
 

Podsetimo, rekonsturkcija i opremanje Ginekološko-akušerskog odjeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru koštala je 1,8 miliona eura. Ovo odeljenje je u oktobru 2017. godine, tokom zvanične posete predsednika Turske Rdžepa Tajipa Erdogana Srbiji, koji je tom prilikom posetio i Novi Pazar, zajedno sa zvaničnicima Srbije i Dragicom Nikolić, otvorila supruga turskog predsednika Emine Erdogan.

U okviru projekta rekonsturkcije Ginekološko-akušerskog odeljenja koji se prostire na površini od 1.500 kvadratnih metara, rekonsturisane su bolničke sobe, formirane su porodiljske jedinice, obnovljene su dve operacione sale, porodiljske sobe, liftovi, ventilacioni i sistem medicinskog gasa, kako bi se omogućilo pružanje usluga u savremenim uslovima. Takođe, obnovljenom odeljenju ginekologije TIKA je donirala neophodnu medicinsku opremu i nameštaj.

Čačak dočekao prvu bebu u 2023. godini

Rode su po prvi put stigle i u Čačak u ovoj 2023. godini, jer je 2. januara u porodilištu Opšte bolnice rođena zdrava devojčica carskim rezom, teška 3.850 kilograma.

- Carski rez je protekao po planu, a mama i beba su dobrog opšteg stanja. Devojčica je na svet stigla u 12 sati i 57 minuta. Operativni tim činile su dr Vera Vojinović, specijalista ginekologije sa akušerstvom, dr Gordana Suborić, subspecijalista neonatologije i dr Ljiljana Tanasković, specijalista anestezije sa reanimatologiom - potvrđeno je iz Opšte bolnice u Čačku.

Bebi-bum dogodio se i krajem decembra u Čačku

Podsetimo, dukat sa likom Belog anđela i ove godine tradicionalno je uručen prvoj bebi rođenoj u novoj godini. Ovaj put to je devojčica Mila koja je na svet stigla 2. januara. Njena majka Nevena Starčević, koja je iz Gornjeg Milanovca, zahvalila je Gradu Čačku na poklonu, ali i svim lekarima i medicinskim sestrama u čačanskom porodilištu koji su pomogli da njeno prvo dete dođe na svet.

Ono što je primetno jeste skok broja rođenih beba u 2022. godini u porodilištu Opšte bolnice Čačak. Tokom prethodnih 12 meseci zabeleženo je 1.235 porođaja, što je za 40 beba više nego 2021. godine.

- Prošle godine imali smo 636 dečaka i 599 devojčica, i čak 24 para blizanaca. Prosek porođaja je 100 mesečno, i to je održano tokom 2022. godine. Međutim, u septembru i oktobru bilo je i više, 120 porođaja mesečno, dok je 26. decembra zabeležen bebi-bum, kada je rođeno 10 beba - istakla je dr Gordana Subotić, pedijatar neonatolog i zamenik direktora Opšte bolnice Čačak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike