Bebi-bum dogodio se krajem decembra u Čačku: Tokom prošle godine rođeno 40 beba više!

04.01.2023

14:50

0

Autor: 24sedam

Tokom prethodnih 12 meseci zabeleženo je 1.235 porođaja, što je za 40 beba više nego 2021. godine

Bebi-bum dogodio se krajem decembra u Čačku: Tokom prošle godine rođeno 40 beba više!
Copyright Foto: RINA

Dukat sa likom Belog anđela i ove godine tradicionalno je uručen prvoj bebi rođenoj u novoj godini. Ovaj put to je devojčica Mila koja je na svet stigla 2. januara. Njana majka Nevena Starčević, koja je iz Gornjeg Milanovca, zahvalila je Gradu Čačku na poklonu, ali i svim lekarima i medicinskim sestrama u čačanskom porodilištu koji su pomogli da njeno prvo dete dođe na svet.

Ono što je primetno jeste skok broja rođenih beba u 2022. godini u porodilištu Opšte bolnice Čačak. Tokom prethodnih 12 meseci zabeleženo je 1.235 porođaja, što je za 40 beba više nego 2021. godine.

- Prošle godine imali smo 636 dečaka i 599 devojčica, i čak 24 para blizanaca. Prosek porođaja je 100 mesečno, i to je održano tokom 2022. godine. Međutim, u septembru i oktobru bilo je i više, 120 porođaja mesečno, dok je 26. decembra zabeležen bebi-bum, kada je rođeno 10 beba - istakla je dr Gordana Subotić, pedijatar neonatolog i zamenik direktora Opšte bolnice Čačak.

Pixabay
 

Zamenik gradonačelnika Vladan Milić je čestitao Milinoj mami, poželevši joj sreću, ali i još dece, i tom prilikom istakao da Grad Čačak ulaže dosta novca u mere populacione politike, kako bi natalitet bio što veći.

- Jedan smo od retkih gradova koji izdvaja 300.000 dinara po bračnom paru za vantelesnu oplodnju, a starosna dob i broj pokušaja nisu ograničeni. Takođe se možemo pohvaliti i subvencionisanjem boravka dece u privatnim vrtićima, što vrlo malo lokalnih samouprava čini - istakao je Milić za RINU.

Čačak dočekao prvu bebu u 2023. godini

Rode su po prvi put stigle i u Čačak u ovoj 2023. godini, jer je 2. januara u porodilištu Opšte bolnice rođena zdrava devojčica carskim rezom, teška 3.850 kilograma.

- Carski rez je protekao po planu, a mama i beba su dobrog opšteg stanja. Devojčica je na svet stigla u 12 sati i 57 minuta. Operativni tim činile su dr Vera Vojinović, specijalista ginekologije sa akušerstvom, dr Gordana Suborić, subspecijalista neonatologije i dr Ljiljana Tanasković, specijalista anestezije sa reanimatologiom - potvrđeno je iz Opšte bolnice u Čačku.

Podsetimo, i septembar prošle godine bio je u čačanskom porodilištu izuzetno berićetan. Na svet je tada stiglo sedam zdravih beba, četiri dečaka i tri devojčice.

Pre toga, poslednji veći broj novorođenih beba zabeležen je na Đurđevdan, 6. maja, kada je ovaj deo Srbije postao bogatiji za devet beba.

Tada su deveojčice bile daleko brojnije jer ih je rođeno sedam, i dva dečaka. Bebi bum u ovoj godini zabeležen je još i u januru i martu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike