24SEDAM ZRENJANIN Peti simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi

20.10.2022

18:14

0

Autor: 24sedam

Mini-jubilej, peto izdanje, simpozijum dočekuje uz porast broja prijavljenih autora i radova

24SEDAM ZRENJANIN Peti simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi
zrenjanin profimedia-0528632262 - Copyright Profimedia

Peti simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi održaće se u Zrenjaninu od 25. do 29. oktobra, trajaće dan duže nego do sada i za učešće na njemu prijavljeno je više od 45 naučnih i stručnih radova, s učesnicima iz Srbije i iz više stranih zemalja. Simpozijum se održava kao deo manifestacije “Dani piva”, ali u kasnijem terminu, zbog organizacionih razloga - saopštili su organizatori na konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj kući u Zrenjaninu. 

Javnosti su se obratili Vlado Dašić, sekretar Organizacionog odbora simpozijuma i vlasnik jednog od organizatora, Turističke agencije “Karavan”, prof. dr Dragana Latković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je ove godine glavni organizator simpozijuma i Sanja Petrović, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Zrenjanina, u svojstvu člana Organizacionog odbora.   

Mini-jubilej, peto izdanje, simpozijum dočekuje uz porast broja prijavljenih autora i radova, što je dobar znak je da je manifestacija postigla neki svoj efekat i održivost. Razmišlja se i da, u skladu s tendencijama Grada Zrenjanina o razvoju manifestacionog i kongresnog turizma, možda već naredne godine simpozijum preraste u prvi kongres. Grad Zrenjanin je i pokrovitelj 5. simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi.

Dašić je podsetio i da je, zahvaljujući simpozijumu, došlo do dogovora između Grada Zrenjanina i pivare “Karlsberg” u Čelarevu o proizvodnji “Zrenjaninskog piva”, a potom i ideje o izgradnji kraft-pivare u Zrenjaninu.

- Gradonačelnik je izrazio želju da upravo stručnjaci i učesnici simpozijuma izrade projektnu dokumentaciju u vezi sa izgradnjom takve pivare, a na osnovu prikupljenih sredstava od prodaje “Zrenjaninskog piva”. Pošto su učesnici ovog simpozijuma i predstavnici kraft-pivara širom Srbije i njihovo udruženje, na osnovu njihovog iskustva trebalo bi da gradu i gradonačelniku dostavimo predlog kako bi formulisao tu pivaru, u smislu vlasništva - rekao je Vlado Dašić.  

Prof. dr Dragana Latković rekla je da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, naučna institucija od nacionalnog značaja, sa zadovoljstvom prihvatio da bude glavni organizator skupa u Zrenjaninu. 

- Jedan od strateških ciljeva Instituta je rad na oplemenjivanju i pivskog ječma i hmelja, sirovina za proizvodnju piva, smatram da Institut ima šta da pruži svom narodu i široj društvenoj zajednici i drago mi je što je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prepoznao u nama partnera, ne samo što se tiče ovog simpozijuma, već i što se tiče planova za naredni period i drugih zajedničkih projekata, bitnih i za Grad Zrenjanin i za Institut za ratarstvo i povrtarstvo. Na ovom simpozijumu Institut će učestvovati i s određenim brojem svojih naučnih radnika iz oblasti oplemenjivanja i tehnologije gajenja pivskih ječmova i hmelja, a imaćemo i izuzetne goste iz inostranstva - kazala je prof. Latković. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike