Potpisan Ugovor o dodeli pomoći za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Srbiji! Đurić: Pokazujemo koliko su Novosađani humani (FOTO)

26.12.2022

13:19

0

Autor: 24sedam

Budžetski fond je osnovan kako bi se pribavila dodatna finansijska sredstva za lečenje pacijenata

Potpisan Ugovor o dodeli pomoći za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Srbiji! Đurić: Pokazujemo koliko su Novosađani humani (FOTO)
MIlan Đurić - Copyright nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek potpisali su Ugovor o dodeli pomoći Grada Novog Sada Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Republici Srbiji.

- Grad Novi Sad, lokalna samouprava grada od 2006. godine, uplaćuje u Fond za lečenje retkih bolesti i stanja dece i omladine a koja se leče u inostranstvu. Prve godine je izdvojeno iz budžeta pet miliona, ove godine je to 30 miliona. Do sada Grad Novi Sad  izdvojio je 115 miliona za Fond lečenja bolesti i stanja. Sa ponosom mogu da kažem da smo mi prva lokalna samouprava koja je izdvojila novac za ovaj Fond i koja će nastavljati da izdvaja novac za fond- rekao je doc.dr Dragan Stajić.

nsuzivo.rs/Pavle Pejić
potpisivanje ugovora o dodeli pomoći Grada Novog Sada

Budžetski fond je osnovan kako bi se pribavila dodatna finansijska sredstva za lečenje pacijenata, za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovoljan iznos sredstava za lečenje od uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

- Na kontu za lečenje retkih bolesti 2008. godine je bilo nula dinara, prošle godine smo imali oko četiri milijarde i šesto miliona. Sve donacije kao što je ova danas, su izuzetno važne. Ovo je prilika da i druge lokalne samouprave slede ovaj primer. U istoriji ovog grada je utkana solidarnost i humanost. Mi se, u svakodnevnom životu, najčešće susrećemo sa pacijentima koji boluju od hroničnih bolesti, kao što su kardiovaskularne ili cerebrovaskularne, jer njih najviše ima, oko 40 odsto. Cilj je da osobe sa retkim bolestima dobiju adekvatan tretman. Naša projekcija za lečenje retkih bolesti je oko dvanaest miijardi. Tendencija rasta prikazuje da država tokom proteklih godina sve više razmišlja o retkim bolestima. Naš privredni rast po statistici je jedan od većih u Evropi- rekao je dr Mirsad Đerlek.

nsuzivo.rs/Pavle Pejić
potpisivanje ugovora o dodeli pomoći Grada Novog Sada

Đurić: Zahvaljujući odgovornoj politici i uštedama koje smo ostvarili u budžetu za 2022. godinu, još jednom pokazujemo koliko su Novosađani humani

– Poštovani Novosađani, i ove godine naš Grad uplaćuje 30 miliona dinara Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Republici Srbiji. Zahvaljujući odgovornoj politici i uštedama koje smo ostvarili u budžetu za 2022. godinu, još jednom pokazujemo koliko su Novosađani humani. U proteklih 6 godina, Grad Novi Sad je Fondu uplatio ukupno 115 miliona dinara – istakao je gradonačelnik Milan Đurić.

 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike