Bilčik: Dijalog Beograda i Prištine mora da bude praćen uz postojeće dogovore

06.10.2020

14:36

0

Bilčik: Dijalog Beograda i Prištine mora da bude praćen uz postojeće dogovore
Copyright Printscreen / Youtube

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, povodom izveštaja o napretku zemlja u procesu pristupnja EU, kaže da pomirenje ostaje važan prioritet za sve zemlje u regionu.

– Obnovljeni dijalog Beograda i Prištine je korak u dobrom smeru, ali mora biti praćen sprovođenjem već postojećih dogovora – rekao je Bilčik.

On ocenjuje da usvojeni Paket proširenja i Ekonomsko-investicioni plan “pokazuju i dokazuju” političku i ekonomsku podršku EU partnerima na Zapadnom Balkanu.

– Za mene se predstavljeni dokumenti vrte oko četiri principa: reforma, oporavak, regionalna saradnja i pomirenje. Zemlje kandidati za članstvo moraju da pojačaju reforme u oblasti vladavine prava, osnovnih sloboda i javne uprave – poručio je Bilčik.

On dodaje da održani izbori u regionu sada treba da daju “novi mandat” za posvećenost neophodnim reformama.

– Nadam se da će novi parlamenti i u Srbiji i u Crna Gora nastaviti sa njihovim zakonodavnim radom što je prije moguće – dodaje Bilčik.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu naglašava da je usvojeni Ekonomski i investicioni plan prilika za rad na evropskoj perspektivi, oporavku Zapadnog Balkana posle pandemije i jačanju regionalne saradnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike