U zoo-vrtu na Paliću mužjak ubio ženku persijskog leoparda, a zmija usmrtila majmuna

11.12.2022

08:49

0

Zanimljivo je da su prošle godine u zoo-vrtu na Paliću na neobičan način nestala četiri lavića, za koja se tvrdi da ih je pojeo veliki lav

U zoo-vrtu na Paliću mužjak ubio ženku persijskog leoparda, a zmija usmrtila majmuna
leopard - Copyright Profimedia

U Zoološkom vrtu na Paliću juče je mužjak persijskog leoparda napao ženku i ona je od zadobijenih povreda uginula.

Sonja Mandić, direktorka Zoološkog vrta, to je i potvrdila. 

- Leopardi su bili zajedno smešteni u svom objektu u okviru EEP programa i od kada je krajem 2020. godine stigao mužjak iz Rima radili smo na njihovom spajanju, pošto je cilj dolaska bio razmožavanje vrste. Posle više od dve godine upoznavanja, u septembru ove godine spojili smo ih u istu volijeru - kaže Sonja Mandić.

Prema njenim rečima, ženka i mužjak persijskog leoparda su od tada danju bili zajedno, a noću su ih zatvarali odvojeno, da bi smanjili mogućnost agresije i povreda, pošto prilikom parenja mužjak zubima hvata za vrat ženku i tako je fiksira ispod sebe i često dolazi do ujeda.

- Više detalja za sada nemamo. Sledeće nedelje, zapravo odmah sutra, šaljemo izveštaje organizacijama u EEP programu, a telo ženke na obdukciju, i obavićemo ostalo što je uobičajeno u ovakvim situacijama. To je redovna procedura koju sada moramo da završimo - objasnila je Mandićeva za "Blic".

Za medije je potvrdila još jedan nesvakidašnji incident koji se dogodio početkom prošlog meseca. Naime, u novembru je zmija, takozvani mrežasti piton, izašla iz terarijuma, otišla do kaveza sa majmunima i usmrtila ženku tamarina staru 19 godina.

U Zoološkom vrtu kažu da je na terarijumu brava bila zabravljena, ali je zmija uspela da je razmrda i pomeri i da izađe.

Zanimljivo je i to da su prošle godine u zoo-vrtu na Paliću na neobičan način nestala četiri lavića, za koja se tvrdi da ih je pojeo veliki lav.

(Blic)

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike