Bračni par iz Francuske svoje knjige dao Srbima: Više od 5.000 naslova stiglo u Čačak! (FOTO)

09.12.2022

13:30

0

Knjige koje je čačanska biblioteka dobila veoma su značajne za sve one koji žele da usavršavaju svoje znanje stranog jezika

Bračni par iz Francuske svoje knjige dao Srbima: Više od 5.000 naslova stiglo u Čačak! (FOTO)
Čačanska biblioteka dobila knjige - Copyright Foto: RINA

Čačanska biblioteka „Vladislav Petković Dis” od danas je bogatija za Odeljenje strane knjige sa više od 5.000 naslova, koje je otvorio direktor Uprave za odnose sa dijasporom i Srbe u regionu. Arno Gujon je istakao da je otvaranje ovog odeljenja bitno ne samo za Čačak već za čitavu Srbiju.

- Mi poklanjamo knjige na srpskom jeziku bibliotekama u svetu kako bi naša deca i naši ljudi koji žive u inostranstvu mogli da uče i da imaju kontakt sa srpskim jezikom, a izuzetno je bitno da i u samoj Srbiji imamo kontakt i sa stranim književnostima. Raduje me to što je jedan deo ovog odeljenja dat od strane jednog bračnog para iz Francuske pre 50 godina, a jedan supružnik je bio srpskog porekla, tako da je i dijaspora učestvovala u ovome na neki način - rekao je Gujon.

Knjige koje je čačanska biblioteka dobila veoma su značajne za sve one koji žele da usavršavaju svoje znanje stranog jezika ili prosto da uživaju u stranoj literaturi, i to na jeziku na kom su data dela pisana.

Foto: RINA
 

- Zahvaljujući saradnji koju smo ostvarili sa nizom partnera u zemlji i inostranstvu - pre svega s Ministarstvom kulture, Narodnom bibliotekom Srbije, Bibliotekom Matice srpske, stranim kulturnim centrima koji rade u Republici Srbiji, Kongresnoj biblioteci u Vašingtronu, Gete institutu i sličnim - mi smo u poslednjih godinu dana takođe dobili više od hiljadu naslova savremenih, aktuelnih knjiga, koje omogućavaju svim zainteresovanim za usavršavanje stranih jezika i učenje o stranim kulturama, ili prosto čitanje literature na stranim jezicima, da sada mogu da ih koriste u ovom odeljenju - rekao je direktor čačanske biblioteke Bogdan Trifunović.

Viši savetnik u Ministarstvu kulture Mladen Vesković istakao je da ovakvih dobro opremljenih odeljenja u Srbiji nema puno, a upravo to je neophodno i od velikog značaja.

Foto: RINA
 

- Кoliko god da je važno imati literaturu na maternjem jeziku i bez obzira na to koliko je izdavaštvo u Srbiji razvijeno, sa nekoliko desetina hiljada naslova godišnje, ipak ostaje činjenica da moramo podsticati čitanje i znanje na svim drugim stranim jezicima, pogotovo onim koji su u široj upotrebi. Tako da i u tome vidim veliki prostor za nastavak saradnje, a u smislu da ovo odeljenje bude opremljeno novijim stranim knjigama koje će koristiti građanima Čačka - kazao je Mladen Vesković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike