Tajanstvena večera posle koje su stvorena dva književna remek-dela (FOTO)

13.11.2022

12:01

0

Obe knjige su doprinele ugledu njihovih tvoraca, a događaj koji je pokrenuo njihovo stvaralaštvo čvrsto drži svoje mesto u istoriji književnosti

Tajanstvena večera posle koje su stvorena dva književna remek-dela (FOTO)
Profimedia - Copyright Profimedia

Književnost se ne stvara ni iz čega, pozadina najslavnijih književnih dela krije bogate i složene priče. Najpoznatija je ona o vikendu tokom kog je Meri Šeli dobila inspiraciju da napiše „Frankenštajna“ (i da Džon Polidori napiše „Vampira“), ali nije jedina u kategoriji jedinstvenih događaja koji su promenili književnu istoriju.

Krajem 19. veka, dva čuvena pisca prisustvovala su večeri posle koje su obojica napisali neka od svojih najčuvenijih dela.

Profimedia
 

Ti pisci bili su Oskar Vajld i Artur Konan Dojl. Obojica su prisustvovali večeri u londonskom hotelu Lengam 1889. godine. U to vreme, i jedan i drugi su već bili u usponu - Dojl je nedugo pre toga stvorio Šerloka Holmsa, a Vajld je bio čuven po svojim delima i stavovima o estetici.

Dela nastala posle večere 

Tema okupljanja bilo je njihovo stvaralaštvo. Večeru je organizovao Dž. M. Stodart iz filadelfijskog časopisa Lipinkot. Među zapaženim piscima koji su objavljivali u Lipinkotu kroz istoriju nalaze se Radjard Kipling i Vila Kejter. Stodart je u Londonu bio u potrazi za novim beletrističkim sadržajem za časopis, zbog čega su Vajld i Konan Dojl bili na večeri.

Dela koja su nastala posle tog sastanka su svetle tačke u bibliografijama oba pisca. U Lipinkotu je Vajld objavio „Sliku Dorijana Greja“, a Konan Dojl „Znak četvorice“, roman sa Holmsom u glavnoj ulozi.

Artur Konan Dojl/Profimedia
 

Obe knjige su doprinele književnom ugledu njihovih tvoraca, a događaj koji je pokrenuo njihovo stvaralaštvo čvrsto drži svoje mesto u istoriji književnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Laguna

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike