24SEDAM STARA PAZOVA Belegiška kultura izazov mladim arheolozima

07.07.2022

09:32

0

Autor: 24sedam

Ovo su prva istraživanja nakon 4 decenije, koja sprovodi Zavičajni muzej iz Rume

24SEDAM STARA PAZOVA Belegiška kultura izazov mladim arheolozima
1652168158_belegis-djokijada-manifestacija-fotorina4 - Copyright RINA

Na vrhu lesnih terasa u Belegišu, koje je tokom milenijuma prosekao Dunav, nalaze se tri lokaliteta zbog kojih se na ovom nepristupačnom terenu trenutno nalaze četvorica arheologa. 

Lokaliteti Gradac, Šančina i Stojića guvno su lokaliteti koji su proslavili ovaj deo Srema i zaslužuju da budu registrovani kao kulturno dobro, prenosi RTV Stara Pazova.

Belegiška kultura je kultura poznog bronzanog doba i na ovom lokalitetu su svojevremeno pronađene nekropole iz tog perioda, preko 50 grobova spaljenih u urnama kao i neverovatna izrada keramičkih predmeta rekao je za RTV Stara Pazova kustos arheolog Zavičajnog muzeja Ruma Uroš Nikolić, koji će sa svojom grupom arheologa u Belegišu boraviti narednih dvadesetak dana. 

Ovo su prva istraživanja nakon 4 decenije, koja sprovodi Zavičajni muzej iz Rume a podržali su ih Pokrajinski sekretarijat za kulturu,  Opština Stara Pazova i Turistička organizacija Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Stara Pazova koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike