Nagomilani otpad u Limu preti da izazove havariju na hidroelektrani: Vrši se hitno čišćenje i transport do deponije Duboko (FOTO)

30.11.2022

21:54

0

Zbog nepristupačnog prilaza samom mestu na kome se otpad vadi iz jezera, on se prvo tovari na manje kamione, a potom pretovara na šlepere i odvozi

Nagomilani otpad u Limu preti da izazove havariju na hidroelektrani: Vrši se hitno čišćenje i transport do deponije Duboko (FOTO)
Smeće kod reke Lim - Copyright RINA

Reka Lim gotovo sa svakom padavinom, iz svog gornjeg toka i priobalja pokupi sav ljudski nemar u vidu nekontrolisanih divljih deponija i neorganizovanog odlaganja otpada i onda ga lageruje na prvoj ustavi, što je u ovom slučaju Potpećko jezero. Koordinisana akcija „Srbijavoda” i Elektroprivrede Srbije na uklanjanju otpada sa lančanice, uz podršku opštine Priboj počela je juče, a otpad se transportuje na deponiju „Duboko” kod Užica.

Prema procenama stručnjaka iz „Srbijavoda” količina otpada iznosi od 10 do 15 hiljada kubnih metara đubreta, sastavljenog od plastike i pet ambalaže, raznih metala, kućnih aparata i uređaja do značajnih količina drvne mase. Iako su padavine stale, nivo jezera i samog Lima spao, otpad i dalje pristiže na lančanicu.

- U poslednjem većem dotoku beležili smo perko 600 metara u sekundi i onda se sav otpad koji se na obala Lima, od izvorišta, Plavskog jezera pa do brane HE „Potpeć” krene. Ranije se zadržavala na samoj brani hidroelektrane. Sada, neka tri kilometra iznad same brane imamo lančanicu koja je zadržala to smeće. Mislim da je ovo međudržavni problem jer veći deo otpada dolazi iz Republike Crne Gore, kaže Predrag Šaponjić, direktor Limskih hidrocentrala.

RINA
 

Iako se nagomilani otpad nalazi na delu Potpećkog jezera koji pripada opštini.

Priboj, tu nema ni jednog kilograma smeća iz ove opštine. Minsitarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije tokom prethodne dve godine, od kako su ove ružne slike zabeležene na smoj brani HE „Potpeć”, preuzelo je značajne i konkretne mere na preventivi i saniranju uočenih, takozvanih „crnih tačaka”, poput deponije Stanjevine na ualsku u Prijepolje, uklanjanje divljih deponija na toku Lima kroz Srbiju, saniranju dve trećine deponije u Druglićima kod Priboja i na kraju postavljanje rečnih pregrada, odnosno lančanica na reci Lim za zaustavljanje i prikupljanje plutajućeg otpada. Da je to odličan projekat pokazalo se poslednjih dana kada, zahvaljujući poslednjoj barijeri smeće nije stiglo do same brane HE „Potpeć” čime bi se potpuno onemogućio rad ove elektrane ali i drugih energetskih objekata u drinskom slivu. Jedan od problema je i to što deo ovog otpada ne završi samo na površini jezera.

- Jedan deo smeća potone. Zadržava se na ulaznim rešetkama građevine, smanjuje nam samu proizvodnju i u pojedinim slučajevima imamo havarijske zastoje. Tako da elektrana ponekad i danima bude van pogona, a sve je to šteta po Elektroprivredu Srbije, rekao je Šaponjić.

RINA
 

Zbog nepristupačnog prilaza samom mestu na kome se otpad vadi iz jezera, on se prvo tovari na manje kamione, a potom pretovara na šlepere i odvozi na regionalnu deponiju Duboko kod Užica. Na jezero su dopremljeni i čamci kojima se smeće gura do obale, odakle ga bageri vade iz vode. Akcija će sigurno trajati nekoliko dana.

A da se ovakve slike ne bi ponavljale moraće da se obnove međunarodni pregovori svih relevantnih činioca susednih država kroz koje reka Lim protiče. Jer ako svi uredno počistimo svoje dvorište i smeće ne prebacujemo kod komšije ono će umesto u reci završiti tamo gde mu je i mesto, na deponijama. A reka Lim će ostati čista i istinska prirodna i turistička lepotica ovog kraja.

Bonus video

Rina

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike