24SEDAM VALJEVO Radionica o energetskoj efikasnosti

21.07.2022

14:06

0

Autor: 24sedam

U ime gradonačelnika grada Valjeva Lazara Gojkovića, dobrodošlicu je poželeo Viktor Mićić, zamenik predsednice Skupštine grada Valjeva

24SEDAM VALJEVO Radionica o energetskoj efikasnosti
Radionica-7-1024x768 - Copyright Grad Valjevo

Radionica „Kako do energetski efikasne stambene zgrade“, u organizaciji USAID projekta “Bolja energija”, održana je danas u Gradskoj upravi Valjevo.

U ime gradonačelnika grada Valjeva Lazara Gojkovića, dobrodošlicu je poželeo Viktor Mićić, zamenik predsednice Skupštine grada Valjeva. Tom prilikom je podržao inicijativu da se ova radionica održi u Valjevu i izrazio lično zadovoljstvo, zbog toga što je energetska efikasnost u ovom momentu veoma značajna tema.

Radionica u Valjevu je jedna u nizu radionica koje se sprovode u sklopu aktivnosti “Uvođenje savremenih tehnologija i mera energetske efikasnosti u stambene zgrade”, a namenjena je energetskim menadžerima, registrovanim upravnicima zgrada i zainteresovanim predstavnicima opštinske administracije.

„USAID projekat „Bolja energija“ je projekat koji je pokrenut krajem 2021. godine, ali u praksu smo krenuli početkom ove godine. On u centru svojih aktivnosti ima upravo energestku efikasnost na lokalu, sa fokusom na zgrade zajedničkog stanovanja. Zbog čega zgrade zajedničkog stanovanja? Upravo zbog toga što one troše 40% ukupne energije. Kao što vidite, u proteklih par meseci cene energenata su na istorijskom maksimumu i ne možemo očekivati da se to negde zaustavi. Upravo to je razlog zbog čega USAID i Vlada Amerike stavljaju ovu temu u prioritet. Najveći prostor za uštedu je upravo u zgradama. Što se tiče individualnih domaćinstava, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo energetike već imaju programe subvencioniranja projekata energetske efikasnosti u domaćinstvima i informacije govore da je taj program veoma uspešan. Informaciju koju imam jeste da je preko 4000 domaćinstava do sada u Srbiji korisnik te vrste subvencije. USAID voli da ima direktan kontakt sa korisnicima i na lokalima usku saradnju sa predstavncima lokalne samouprave. Ono što je još bitnije jeste da ovim putem direktno sarađujemo sa građanima, oni su u centru svih aktivnosti. Današnja radionica ima za cilj da se kroz uspostavljanje dijaloga i komunikacije sa profesionalnim upravnicima pokrenu procesi promene na nivou stambenih zgrada u Srbiji što se tiče energetske efikasnosti, a dugoročni planovi projekta jesu da se postave održivi mehanizmi finansiranja i da se implementiraju određeni pilot projekti, koji će da pokažu da postoji veliki razlog i veliki prostor za uštede, upravo u stambenom sektoru“, naglasila je Lena Bratić, tim lider za komponentu energetske efikasnosti USAID „Bolja energija“.

Podrška profesionalnih upravnika i vlasnika stanova u oblasti energetske efikasnosti je na prvom mestu, a cilj današnje radionice jeste da se sagledaju problemi sa kojima se upravnici susreću i na koji način ovaj projekat može uticati na rešavanje istih.
„Ideja danas jeste da od profesionalnih upravnika čujemo probleme, sa čime se suočavaju, njihove predloge kako neke stvari možemo da rešimo i sa druge strane da mi predstavimo na koji način projekat može da doprinese rešavanju određenih problema, u smislu jačanja kapaciteta, iformisanja, edukacije i povezivanja profesionalnih upravnika sa lokalnim samoupravama.Njima trebaju određene informacije i njima je potrebna određena podrška, kako bi oni postavili sebe stručno, profesionalno i operativno. Postoje određeni problemi sa kojima se profesionalni upravnici susreću i koji oni sami ne mogu da reše. U tom kontekstu je zapravo jedna od aktivnosti ova radionica. Prvo da vidimo šta su to problemi, na koji način projekat kroz svoje aktivnosti može da podrži proces rešavanja tih problema, kako bi oni mogli efikasno da funkcionišu, jer je definitivno da će se njima stanari obraćati kada je energetska efikasnost u pitanju“, rekla je Aleksandra Stanivuković, regionalni ekspert za energetsku efikasnost.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Valjeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike