24SEDAM NEGOTIN "Klasika u 11" održana i poslednjeg festivalskog dana

16.09.2022

10:59

0

Autor: 24sedam

Koncert je otvoren Drugom Mokranjčevom rukoveti, potom je izvedena Vizantijska molitva „Kirije eleison“ i „Sve što diše neka slavi Gospoda“

24SEDAM NEGOTIN "Klasika u 11" održana i poslednjeg festivalskog dana
Screenshot 2022-09-28 130716 - Copyright mokranjcevi-dani.com

Na gradskom trgu u Negotinu, poslednjeg festivalskog dana 56. „Mokranjčevih dana“, u programu Klasika u 11, nastupio je hor učesnika seminara „Dirigentsko hodočašće“ pod upravom rukovodilaca dr um. Tamare Adamov Petijević i dr Miloja Nikolića.

Koncert je otvoren Drugom Mokranjčevom rukoveti, potom je izvedena Vizantijska molitva „Kirije eleison“ i „Sve što diše neka slavi Gospoda“. Brojna publika na gradskom trgu imala je priliku da čuje i „Tropar Sv. Jovana“ Koste Manojlovića, a za kraj nastupa, učesnici seminara izveli su Mokranjčevu kompoziciju „Tebe poem“.

Seminar vode dr um. Tamara Adamov Petijević, dirigent i dr Miloje Nikolić, dirigent i muzički teoretičar. Učesnici seminara, ove godine,  posebno, imaju priliku da usavrše svoje znanje i veštine u oblasti dirigovanja pravoslavne duhovne muzike na bogosluženju i da se bliže upoznaju sa specifičnostima  rada crkvenog dirigenta, navode mokranjcevi-dani.com.

- Sve je više crkvenih horova, a ta oblast se ne izučava dovoljno u školama i na fakultetima, pa se ukazala potreba za dodatnom edukacijom. Mi ih učimo kako se razvijati kao crkveni dirigent, proučavamo čitanje horske partiture i odnos prema tekstu. A s obzirom da smo u Negotinu, ovaj koncert počinjemo i završavamo Mokranjčevim kompozicijama- najavila je dr Tamara Adamov Petijević.

Učesnici seminara za dirigente „Dirigentsko hodočašće“, koji se već peti put organizuje pod okriljem Festivala Mokranjčevi dani, a u organizaciji Srpske horske asocijacije, ove  godine dolaze iz Kosovske Mitrovice, Podgorice, Čačka, Kragujevca, Kladova i Negotina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike