24SEDAM NEGOTIN Autorsko veče Dejana Despića

14.09.2022

20:12

0

Autor: 24sedam

Publici se sa Gudačkim ansamblom “13 gudača” i Despićevim “Concerto sereno” predstavio kao solista i mr Ljubiša Jovanović

24SEDAM NEGOTIN Autorsko veče Dejana Despića
Screenshot 2022-09-28 124845 - Copyright mokranjcevi-dani.com

Kamerni ansambl „13 gudača“, osnovan 2016. godine, pod upravom umetničkog rukovodioca Srđana Sretenovića, predstavio je u Negotinu deo stvaralačkog opusa  akademika Dejana Despića, kompozitora, muzičkog pisca, teoretičara i pedagoga.

Ansambl, „inspirisan zlatnim dobom kamernog muziciranja u Srbiji“, koncert je, nakon Despićevih dijaloga za solo violončelo “Lupus in fabula” iz 2012. u izvođenju violončeliste Vuka Ovaskainena, započeo je kompozitorovom “Počasnicom Stevanu Mokranjcu” za gudački orkestar,  nastale 1997. a zatim je usledila “Koštanina pesma”, koju je Despić 2000. oblikovao za violinu i gudački orkestar sa solistom, violinistom Dušanom Panajotovićem i “Tri meditacije”, inspirisane francuskom vokalnom lirikom.

Publici se sa Gudačkim ansamblom “13 gudača” i Despićevim “Concerto sereno” predstavio kao solista i mr Ljubiša Jovanović, naš poznati flautista i redovni profesor flaute na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Jovanović je, inače, kulturni ambasador organizacije “Evropa nostra” u Srbiji, zaslužne što se Mokranjčeva kuća pridružila nedavno Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora, na inicijativu Jorgea Šaminea, predsednika novog Evropskog centra za muziku u Francuskoj, pišu mokranjcevi-dani.com.

-Moja generacija ima strahovit odnos poštovanja prema Mokranjcu i onome što je učinio za našu muziku i ja sam srećan bio u prilici da budem taj koji je povezao sa nekim evropskim inicijativama i Mokranjčeva kuća i Muzej su primljeni u Asocijaciju kuća i muzeja evropskih komnpozitora, među kojima su Betoven, Mocart, Brams, List, Sibelijus, Bartok… To je za mene bila velika radost i zato ovaj dolazak u Negotin ima neku posebnu boju ponovo – kaže Ljubiša Jovanović.

Koncert je završen izvođenjem Despićeve “Serenade” iz 2009. Autorsko veče kompozitora Dejana Despića, autora monografije štampane povodom 25 godina postojanja negotinskog festivala Mokranjcu u čast, dugogodišnjeg člana organizacionog odbora i programske komisije “Mokranjčevih dana”, ali i dobitnika nagrade “Stevan Mokranjac”, kome je prisustvao i dirigent Dejan Savić, savetnik za kulturu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, publika je pozdravila dugotrajnim aplauzom.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike