24SEDAM NEGOTIN Opera za decu "Dečja soba"

13.09.2022

18:17

0

Autor: 24sedam

„Dečja soba“ dovela je u negotinski Dom kulture najmlađe i učinila, da na svom putu odrastanja, osete deo festivalske atmosfere

24SEDAM NEGOTIN Opera za decu "Dečja soba"
Screenshot 2022-09-27 171726 - Copyright mokranjcevi-dani.com

„Dečja soba“ predstavlja prvu dečiju operu koja je u klasičnoj operskoj formi napisana u Srbiji i izvedena je 1941. godine. Delo je kompozitora Milenka Živkovića a nastala je po tekstu istoimene kratke priče poetese Desanke Maksimović. Ova opera je, kako muzički znalci ističu, pravi biser opusa Milenka Živkovića i srpske kulturne baštine uopšte. Premijerno je odigrana prošle godine na 53. Beogradskim muzičkim svečanostima a nalazi se na redovnom repertoaru beogradskog Malog pozorišta „Duško Radović“.

„Koncipirano skoro kao „didaktičo sredstvo“ sastavljeno od kraćih muzičko-scenskih slika, ovo delo predstavlja idealan način da se najmlađa publika uvede u svet opere. Niz zanimljivih slika zapravo tretira ordinarne, svakodnevne teme iz života jedne porodice. Posmatrano iz ugla roditelja, ali i iz ugla dece sa iskorakom, kako je očekivano kada su deca u pitanju, u pomalo fantazmagorični svet. Četvoro dece suprotstavljaju se dosadnim svakodnevnim ritualima i zahtevima roditelja. Njihova nepresušna želja za igrom vodi ih u šumski svet patuljaka i životinja, gde vladaju pesma i igra. Prodor bajke u realnost, te dečja igra koja se suprotstavlja nametnutom, naveli su nas na razmišljanje o odnosu naše svakodnevnice prema igri i slobodi, kao i na to kako da na atraktivan i zabavan način približimo deci tradicionalne vrednosti. Ideja za rekonstrukciju i izvođenje ovog dela je proizašla iz projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ koji Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“ realizuju pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope. Projekat ima za cilj povezivanje i usavršavanje mladih operskih umetnika, promovisanje operske umetnosti i stvaranje nove publike“, ističu u Malom pozorištu „Duško Radović“, navodi se na sajtu mokranjcevi-dani.com.

„Dečja soba“ dovela je u negotinski Dom kulture najmlađe i učinila, da na svom putu odrastanja, osete deo festivalske atmosfere. Sudeći po njihovim prvim reakcijama izvođenje dečije opere u Mokranjčevom gradu bio je pun pogodak.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike