24SEDAM NEGOTIN Promovisana knjiga „Negotinske pivnice“

13.09.2022

13:17

0

Autor: 24sedam

Knjiga je štampana na srpskom i engleskom jeziku, na preko 400 strana i sa velikim brojem priloga

24SEDAM NEGOTIN Promovisana knjiga „Negotinske pivnice“
Screenshot 2022-09-27 171421 - Copyright mokranjcevi-dani.com

U promotivnoj sali dečjeg odeljenja Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ danas je promovisana knjiga „Negotinske pivnice“ koju su uredili dr Zoran Đukanović i profesor Arnaldo Bibo Ćekini, a publikovao ju je Italijanski institut za kulturu.

Knjiga je  štampana na srpskom i engleskom jeziku, na preko 400 strana i sa velikim brojem priloga, a dobila je i prvu prvu nagradu u kategoriji publikacija na 28. Međunarodnom salonu urbanizma, 2019. godine, pišu mokranjcevi-dani.com.

- Malo je takvih stvari i reona, kao što su Negotinske pivnice, koji se mogu analizirati sa aspekta arhitekture. Ja dolazim sa Arhitektonskog fakulteta i moji studenti rado dolaze ovde da rade i da izučavaju ono što je vrlo značajno nasleđe i jedno je od onih koja spada u najznačajnija na planeti. O tome govori činjenica da su Negotinske pivnice zapravo na tentativnoj listi Uneska za ono što se zove svetska baština– kaže dr Zoran Đukanović, jedan od priređivača.

O knjizi je govorio i direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Roberto Činkota, koji je podsetio da je ova knjiga nastala kao finalni rezultat aktivnosti koje se od 2011. sprovode u okviru Opštine Negotin, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i programa Public art & Public Space, zajedno sa drugim akademskim, javnim i privatnim intitucijama kao i stručnjacima iz Italije, Srbije i drugih zemalja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike