24SEDAM NEGOTIN Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svete Petke u Malajnici

24.09.2022

16:29

0

Autor: 24sedam

U svojoj besedi Patrijarh Porfirije je prisutnim vernicima poručio da su se povodom osveštanja hrama u Malajnici sabrali, da bi gradili jedinstvo sa Bogom i mir sa Njim, ali i međusobno

24SEDAM NEGOTIN Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svete Petke u Malajnici
305312581_456314476522849_4869107024270597269_n - Copyright Opština Negotin

Njegova svetost, Patrijarh srpski gospodin Porfirije uz sasluženje episkopa požarevačko-braničevskog g. Ignatija, niškog g. Arsenija i timočkog g. Ilariona, osveštao je danas Hram Svete Petke u Malajnici. Osvećenju su prisustvovali i Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, njegov zamenik Bogdan Gugić, mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin, Dragiša Ivković, zamenik predsednika SO Negotin, Zorica Mijušković, načelnik OU Negotin i brojni vernici.

U svojoj besedi Patrijarh Porfirije je prisutnim vernicima poručio da su se povodom osveštanja hrama u Malajnici sabrali, da bi gradili jedinstvo sa Bogom i mir sa Njim, ali i međusobno.

„Crkva Hristova poziva da svi jedno budemo. To su reči Gospodnje. Jedni smo upravo kada se molimo na svetoj Liturgiji. Tu nije važno ko kom narodu pripada, nije važno ko je kakve boje kože, nije važno da li je neko muško ili žensko, samo je važno da postajemo delovi ili udovi, kako kaže apostol Pavle, Tela Hristovog. Zapisao je jedan antički putopisac da je obilazeći video mnoge narode, da je video da svako ima neku posebnost, da se svaki narod razlikuje od drugog po nečemu, ali video je da svaki narod ima nešto što je identično – mesto na koje se sabira i sa koje uznosi molitvu Bogu. Mi, pravoslavni hrišćani, imamo to mesto i ono se zove pravoslavni hram. To mesto jeste sveta Liturgija koju služi, pre svega, Episkop, a onda po njegovom blagoslovu i u njegovo ime sveštenici. Ali i episkop i svi mi služimo zajedno Liturgiju zato što nju služi Sam naš Gospod Spasitelj. Ovde, braćo i sestre, da dolazite, da se učite vrlini i Jevanđelju Hristovom, da ne osuđujemo jedni druge, a kada osudimo neka to ne bude zauvek. Budimo spremni da oprostimo, ali i spremni da tražimo oproštaj, naročito oni koji žive u bračnoj zajednici. Bračna zajednica je takođe Crkva, zato što ima svoj početak i smisao, zato što je bračna zajednica prožeta onim što jeste služba u hramu, a to je opet sveta Liturgija.“, izjavio je u Patrijarh srpski g. Porfirije.

Arhijerejska zahvalnica za doprinos u izgradnji Crkve Svete Petke u Malajnici uručena je mr Milanu Urukoviću, predsedniku SO Negotin.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike