Počeo "Karavan igre" u Kragujevcu, Jagodini i Gornjem Milanovcu

17.10.2020

09:36 >> 09:50

0

Počeo "Karavan igre" u Kragujevcu, Jagodini i Gornjem Milanovcu
Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Tokom protekle radne nedelje počeo je “Karavan igre” u Kragujevcu, Jagodini i Gornjem Milanovcu, u organizaciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, kao nastavak multidisciplinarnog projekta koji ima za cilj da promoviše umetničku igru, stoji u saopštenju te Fondacije.

Poduhvat je počeo još 2017. godine i od tada su koreografi i pedagozi iz Beograda, Rima, Tel Aviva, Pekinga i Havane, kao i brojni igrači iz Italije, gostovali u 27 srpskih gradova na radost publike svih generacija.

Karavan igre je stigao u celu Srbiju: Negotin, Pirot, Vršac, Niš, Vranje, Suboticu, Zrenjanin, Čačak, Užice, Novi Pazar, Smederevo, Rašku, Rumu, Obrenovac, Loznicu, Banju Koviljaču.

Poštujući sve mere protiv Covid 19 tokom oktobra, časovi baleta, savremene igre, hip hopa i brejk densa, zamenjuju časove fizičkog vaspitanja u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu i Jagodini, sa željom da igra stigne do velikog broja dece, ali i da se otkriju i podrže najmlađi talenti za ovu umetnost.

U mnogim kulturnim centrima i teatrima po Srbiji otvorene su izložbe fotografija, a u bioskopima su počele zanimljive revije dokumentarnih i igranih filmova na temu umetničke igre.

Tokom novembra, u navedena tri grada, najavljeni su gala koncerti i predstave.

Publika će videti najpoznatije varijacije klasičnog baleta, ali i savremena koreografska ostvarenja, među kojima je i komad koji je čuveni izraelski koreograf Icik Galili nedavno poklonio mladim igračima iz Nacionalne fondacije za igru.

Kroz intenzivne programe, mnoga predavanja i debate, sagledava se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg razvoja talenata u obrazovanju, kao i tehničke mogućnosti realizacije za domaća i strana gostovanja.

Glavni partner ovog projekta je Fondacija “Art Mentor” iz Lucerna, koja će uskoro finansirati i pokretanje dva profesionalna baletska studija u sredinama koje pokazuju najveće interesovanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike