Kameni most na reci Ljuboviđi - čuvar istorije i remek delo veštih neimara: Gradili ga Rimljani, ni poplave mu ništa ne mogu vekovima (FOTO)

12.09.2022

05:11

0

U ranoj istoriji na ovom prostoru postojala su dva mosta, jedan je uništila nabujala reka, dok drugi i dalje odoleva zubu vremena

Kameni most na reci Ljuboviđi - čuvar istorije i remek delo veštih neimara: Gradili ga Rimljani, ni poplave mu ništa ne mogu vekovima (FOTO)
1662814517_1662809399_ljubovija-rimski-most-odoleva-vremenu-fotorina_(2) - Copyright RINA

Kada su pre nekoliko godina poplave kroz Srbiju nosile puteve i mostove, Rimski most na reci Ljuboviđi građen još u starom veku odoleo je napadima vodene bujice i ostao na istom mestu na kom su ga sagradili Rimljani. Pretpostavlja se da je zidan od kamena sedra koji je vezivan metalnim klamfama, a zatopljen olovom, zbog čega je, veruju, i ostao sačuvan. Ušuškan u nestvarnoj prirodnoj lepoti na samoo 12 kilometara od centra Ljubovije, ovaj stari most predstavlja pravu oazu za brojne putnike namernike, a nekada je bio glavna saobraćajnica rimskih imperatora.

- U ranoj istoriji na ovom prostoru postojala su dva mosta, jedan je uništila nabujala reka, dok drugi i dalje odoleva zubu vremena. Sagradili su ga i koristiri Rimljani, za potrebe trgovaca da transportuju robu preko reke u susednu sada Vosnu, kao i rude iz rudnika gde se sada nalazi čuveni Sokograd. Kada su Rimljani naseljavali ovaj prostor, to je današnja Azbukovica, most je imao za cilj da poveže Ljuboviju sa Bosnom, a kasnije je nastavio da bude trgovački drug za vreme vladavine Osmanlija - kaže Dragan Pavlović sekretar službe vodiča PS Srbije.

Prvi pioniri turizma ovog kraja su planinari, koji dospevaju do nepristupačnih predela i posle ih prezentuju turističkoj javnosti i institucijama koje kasnije rade na razvoju tog lokaliteta. Ovaj prostor oko Ljubovije za nas planinare je idealan jer se ovde sudaraju četiri planine koje dele kanjoni.

- To su kanjoni Trešnjice, Ljuboviđe, Sokolskih planina i kanjon Kozlac. Ovo je za nas vrlo dinamičan teren, jer postoji mnogo vrhova oštrih i istaknutih srednjih visina preko 1.100 metara, i na ovom mestu se nalazi jedan eksremni kanjon koji je pritok Trešnjice, kanjon Tribuće, koji privlači na hiljade mladih planinara tokom godine - rekao je Dragan.

Budući da je na teritoriji Srbije ostalo veoma malo sačuvanih starih kamenih mostova, ovaj na Ljubiviđi predstavlja znameniti primer veštine neimara i tradicionalnog građevinarstva. Radovi na osnovnoj statičkoj sanaciji mosta izvedeni su 1985.

- Veliki značaj ovakav jedan spomenik kulture ima za našu opštinu. Veoma malo ovakvih lokaliteta u Srbiji postoji. Mi radimo na tome da što više ljudima skrećemo pažnju, na državne institucije da se više obrati pažnja na ovakve spomenike jednog vremena, ali i mi da ga što više promovišemo. Kao turistička organizacija dajemo sve od sebe da sve naše raspoložive resurse raspodelimo da bismo što bolje publikovali ne samo most već i celu našu Ljuboiju - istakla je Jelena Tešić direktorka TO Ljubovija.

Most je visok 5,5 metara, a najviše ga pohode putnici namernici zaljubljeni u biciklizam i dobru fotografiju, koje na ovom mestu ispadaju zaista nestvarno, kao da ste u bajci. Rimski most ili latinska ćuprija potpuno je rekonstruisan 2016. godine, i ovo je jedan od 128 arheoloških lokaliteta na teriotirji Azbukovice, Podgorine i Rađevine. Taj most spaja i dve opštine, Ljuboviju i Osečinu, koje planiraju da od njega naprave turističku atrakciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike