Jedna pečurka - večera za čak petoro ljudi: Ogromnu gljivu puharu pronašli istraživači na Kopaoniku, teška preko dva kilograma (FOTO)

31.08.2022

05:10

0

Ova gljiva najukusnija je pržena, sama ili sa nekim dodatkom, i poseduje dosta lekovitih svojstava

Jedna pečurka - večera za čak petoro ljudi: Ogromnu gljivu puharu pronašli istraživači na Kopaoniku, teška preko dva kilograma (FOTO)
1661861299_kopaonik-pecurka-puhara-pronadjena-fotorina4 - Copyright RINA

Kišno vreme u šumovitim krajevima kao što je Kopanik idealno je za rast pečuraka. Ove godine na nekoliko lokaliteta pronađena je džinovska pečurka puhara, a jedan primerak ove ogromne gljive koji je pronađen na ovoj teritoriji poslužio je Marku i njegovim prijateljima kao večera za petoro.

- Ja i moje kolege ovih dana na Kopaoniku vršimo ispitivanja rude. Pronašao sam puharu koja je već na prvi pogled delovala veliko, ali nisam očekivao da ima više od jednog kilograma. Međutim, kad sam je izmerio pokazalo se da je teška dva kilograma i 50 grama. Meni i mojim kolegama bila je odlična večera, isekli smo je na šnite i ispržili. Jako je ukusna i jestiva samo dok je mlada - kaže Marko Jevđenijević iz Stragara koji je sa svojim kolegama na Kopaoniku.

Dodaje da je ova gljiva najukusnija pržena, sama ili sa nekim dodatkom, i da poseduje dosta lekovitih svojstava. Ranije se koristila u narodnoj medicini za zaustavljanje krvarenja na posekotinama.

Inače, prema rečima stručnjaka, ovu gljivu opisuju kao tzv. veliku puharu loptastog oblika koja se uglavnom sreće tokom leta i s jeseni. Najčešće se može pronaći na otvorenim i poluotvorenim mestima poput bašta, na livadama, poljima, u okolini seoskih puteva i drugde gde je zemljište izdašno hranljivim materijama. Primerci velike puhare su jestivi, ali samo dok je njena unutrašnjost potpuno bele boje. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike