"Gledam jeste, nije, kad ono premija": Dragan ubrao džinovsku pečurku (VIDEO)

29.06.2022

16:33

0

Autor: 24sedam

Berači koriste svaki dan da naberu što više pečuraka, a Draganu Mladenoviću pošlo je za rukom da samo jednim potezom u torbu spakuje tri kilograma vrganja

"Gledam jeste, nije, kad ono premija": Dragan ubrao džinovsku pečurku (VIDEO)
dragan-mladenovic-pecurka-830x0 - Copyright Dragan Mladenović/Foto: Infoliga

Velika količina kiše koja je prethodnih dana padala na području zapadne Srbije prijala je pečurkama pa ih u okolini Ivanjice ima na pretek. Rodna godina uticala je na cenu tako da se najzastupljeniji vrganj trenutno plaća oko 300 dinara za kilogram. Berači koriste svaki dan da naberu što više pečuraka, a Draganu Mladenoviću pošlo je za rukom da samo jednim potezom u torbu spakuje tri kilograma vrganja.

On je na planini Javor ubrao džinovsku pečurku.

- Prođem tamo ka crkvi na Javoru. Prošao sam gore iznad puta i ovako je stajao. Gledam jeste, nije, kad ono premija - kaže za Infoligu Mladenović.

- Najviše može da ih se nađe u bukovoj šumi. Ovaj je star tri četiri dana, brzo ona niče - dodaje.

Šume i livade u okolini Ivanjice pune su jestivih i lekovitih gljiva, čijim branjem se može obezbediti dobra zarada. Lisičarke su prve divlje pečurke koje se pojavljuju u sezoni, i to od juna meseca, dok se vrganji javljaju više puta u godini.

Kako je otkupna cena druge i treće klase slabija, mnogi berači seku vrganje, suše ih i tako suve ih prodaju po ceni od čak 2.000 do 4.000 dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike