Obrađuju preko 50 hektara zemlje, štale su im pune krava! Aleksići iz Mrčajevaca se decenijama uspešno bave stočarstvom (FOTO)

19.08.2022

21:45

0

U jednoj od staja u domaćinstvu Aleksića je 24 krave simentalske rase

Obrađuju preko 50 hektara zemlje, štale su im pune krava! Aleksići iz Mrčajevaca se decenijama uspešno bave stočarstvom (FOTO)
1660903807domacini_u_staji-gzs - Copyright RINA

Srpski poljoprivrednici na vreme su shvatili da nedostatak radne snage moraju nadomestiti, a to se danas rešava savremenom mehanizacijom i opremom koja im ubrzava i olakšava poljoprivrednu proizvodnju. 

Aleksići iz Mrčajevaca obrađuju više od 50 hektara zemlje i ističu da proftabilnost u ovoj grani poljoprivrede nije izostala, zahvljujući poslovima koji se uz pomoć novog traktora odrađuju na vreme.

U jednoj od staja u domaćinstvu Aleksića je 24 krave simentalske rase, a sudeći po trenutnoj situaciji, ta će se brojka skoro i uvećati, jer za proizvođače mleka poput Milana Aleksića, konačno se vidi i računica.

RINA
 

- Sada je trenutna situacija 55 dinara po litru mleka, plus državna premija, prilično je dobar dohodak jer stočne hrane imamo dovoljno - kaže za RINU Milan Aleksić iz Mrčajevaca.

Ni tov junadi Aleksićima nije nepoznanica, u ovoj grani stočarstva su od 1980 godine, a danas iz njihovih staja se godišnje izbaci 50 muških grla.

- Treba uložiti oko tri hiljade kilograma hrane po teletu, tovna junad ostavljamo i uvek dokupimo, hranimo 14 meseci i jedini problem je naplata - dodaje Milan.

RINA
Milan Aleksić 

Aleksići obrađuju 52 hetara imanja pod kukuruzom, ječmom, pšenicom, ovsom i detelinom i trenutno imaju rezerve kabaste hrane i silaže u naredne dve godine. Livada od pet hektara od ove sezone rezervisana je za pašu 50 ovaca sjeničke rase koje su od nedavno deo stočnog fonda gazdinstva Aleksić.

Desna ruka u svakodnevnim poljoprivrednim radoima Milanu je 11 godišnji unuk Aleksa, njegovi poslovi na imanju se znaju, a i sve više obaveza, sa proširivanjem stočnog fonda, kako kaže, ni malo mu ne padaju teške.

RINA
 

Već četiri godine, zahvaljujući svom izboru prilikom kupovine traktora, Milan Aleksić na vreme stigne da obradi više od 50 hektara zemlje.

I to nije sve, jer ovih dana u njegovo domaćinstvo stiže još jedan traktor Džon Dir koji će uz rolo balirku itekako koristiti ovih dana da se poslovi obave na vreme.

RINA
Unuk Aleksa 

Koliko je edukacija poljoprivredniku neophodna kao i primena savremene mehanizacije neophopdne u obradi zemljišta najbolje svedoči Milanovo iskustvo jer je prilikom posete Nemačkoj, upravo u fabrici gde se proizvode traktori shvatio da će njegova investicija poput kupovine Džon Dira itekako biti isplativa.

Razmena iskustva i sa vojvođanskim poljoprivrednicima koji su posetili fabriku traktora je dragocena, oni su opredeljeni za uljarice u kukuruz, a poljoprivrednici u zapadnoj Srbiji na svaštarenje. Ono što je ipak zajedničko je da i traktor ima ko da nasledi, mladi koji na dedovini ostaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike