24SEDAM KRALJEVO Preko milion gledalaca koncerta „Kraljevo Tozovcu“: završen Festival „Zlatne harmonike Kraljeva”

31.07.2022

12:41

0

Autor: 24sedam

U revijalnom delu nastupali su Radiša Urošević, Danka Stojiljković, Novica Negovanović mlađi i troje mladih pevača koji su pohađali radionicu za vokalne soliste kod Danke Stojiljković – Stefan Vasić, Saška Stefanović i Katarina Bogdanović

24SEDAM KRALJEVO Preko milion gledalaca koncerta „Kraljevo Tozovcu“: završen Festival „Zlatne harmonike Kraljeva”
DSC_3126-Copy - Copyright Grad Kraljevo

Kulturno-umetničkim programom „Kraljevački harmonikaši”, čuveni kraljevački virtuozi, čuvari tradicionalne narodne muzike na harmonici, u prepunoj Svečanoj sali Gradske uprave, otvorili su Festival „Zlatne harmonike Kraljeva“, koji je ove godine trajao tri dana.

U čast naših sugrađana koji su svojim neverovatnim dostignućima obogatili riznicu našeg narodnog muzičkog stvaralaštva i zauvek se urezali u sećanje, program prvog dana Festivala bio je posvećen – Svetozaru Tozi Živkoviću, Vitomiru Voji Trifunoviću, Nenadu Mićoviću, Mihailu Cigu Milovanoviću, Predragu Živkoviću Tozovcu, Zoranu Pejkoviću i Novici Negovanoviću.

Pesme istaknutih solista, izuzetnih muzičara i stvaralaca, čija su imena u istoriju našeg grada, Srbije, ali i nekadašnje Jugoslavije, upisana zlatnim slovima, publika je imala priliku da sluša u izvedbi Vlade Panovića, Miše Mijatovića, Zorana Seničića, Dejane Đekić, Raše Pavlovića i mladog harmonikaša Vladana Milićevića.

Kako je istakao gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, Kraljevčani su ponosni na svoje harmonikaše, a prošle godine, kada je prvi put organizovan koncert „Zlatne harmonike Kraljeva“, Grad je pokazao i delima šta je to tradicija srpske kraljevačke harmonike. On je podsetio na to da je festival nastao na inicijativu poznatih kraljevačkih izvođača na harmonici – pokojnog Novice Negovanovića, Miše Mijatovića, Vlade Panovića, Aleksandra Sofronijevića i drugih ljubitelja harmonike.

„Ove godine, ojačani iskustvom iz prethodne, odlučili smo da naš Festival postane tradicionalan. Zahvaljujući Kulturnom centru Ribnica, koji je organizator manifestacije, i uz pomoć Radio-televizije Srbije – Prvog programa, tri dana ćemo nastojati da promovišemo kraljevačku harmoniku. Gledaoci širom Srbije i sveta će moći da vide šta su naši Kraljevčani ostavili u nasleđe srpskoj izvornoj muzici“, poručio je Terzić, pa istakao:

„Na ovaj način se sećamo ne samo zlatnih harmonika Kraljeva, već i onih izvođača, solista na harmonici, koji su i u toku prve polovine XX veka promovisali ovaj instrument i bili preteča svih onih koji će nakon njih uspeti da pronose slavu ovog instrumenta, veoma značajnu za naš grad.

“Gradonačelnik Terzić očekuje da će Festival „Zlatne harmonike Kraljeva“ naredne godine okupiti još veći broj ljubitelja izvorne narodne muzike, kako naših sugrađana, tako i gostiju iz okolnih gradova i opština, koji će doći da uživaju u izvedbi poznatih vokalnih solista i kraljevačkih virtuoza na harmonici.

Ćerka Mihaila Cige Milovanovića – Đurđijana Jovanović istakla je da ovakav festival, posvećen mlađim generacijama harmonikaša, ali i onima koji više nisu sa nama, mnogo znači porodicama, prijateljima i ljubiteljima muzike koju su za sobom ostavili oni koji su nas napustili. Prema njenim rečima, harmonika je jedan od brendova našeg kraja i treba jačati potencijale koje Kraljevo ima jer je naš grad kolevka najboljih harmonikaša ne samo u Srbiji, već i u regionu, i samim tim prirodno domaćin jednog ovakvog festivala harmonike.

Umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a, jedan od stvaralaca i učesnika Festivala – Vlada Panović, istakao je da festival kojim se izdvajaju velika kraljevačka imena sveta narodne muzike treba da preraste u tradiciju. Prema njegovim rečima, završni koncert posvećen je velikom kraljevačkom boemu Predragu Živkoviću Tozovcu, a sledeće godine u planu je da Festival bude posvećen istaknutom umetniku grada Kraljeva, vrhunskom solisti na harmonici Novici Negovanoviću.

„Sviraćemo u ime naših Kraljevčana koji su ostavili duboke muzičke tragove i pokušaćemo da dočaramo zvuke vrsnih majstora sa ovih prostora. Festival je velika stvar za naš Grad, da na ovaj način ponovo pođemo stazama kulture i osvetlimo grad koji je iznedrio poznata muzička imena. Vreme je da ovaj grad dobije pravi muzički brend kojim će slaviti narodnu muziku. Nadam se da će Festival prerasti u jedan pravi rasadnik i školu za mlade talente koji žele da krenu stopama svojih prethodnika i da nauče i sačuvaju narodnu muziku i srpsku tradiciju“, istakao je Vlada Panović.

Na centralnom gradskom trgu, drugog dana Festivala, pred brojnom publikom, osam najboljih mladih harmonikaša nadmetalo se za priznanje „Novica Negovanović”. Predsednik žirija Predrag Negovanović i članovi Miša Mijatović, Vlada Panović, Nikola Peković i etnomuzikolog Borisav Miljković izabrali su pobednike – Jovan Pajović iz Slatine kod Čačka dobio je snimanje, aranžman i produkciju jedne numere u studiju Aleksandra Sofronijevića, a Vojin Šundović iz Kraljeva i Miloš Budić iz Grada Banja Luka novčane nagrade.

U revijalnom delu nastupali su Radiša Urošević, Danka Stojiljković, Novica Negovanović mlađi i troje mladih pevača koji su pohađali radionicu za vokalne soliste kod Danke Stojiljković – Stefan Vasić, Saška Stefanović i Katarina Bogdanović.

Poslednjeg dana Festivala, kod popularnog Milutina, publika je imala priliku da uživa u koncertu pod nazivom „Kraljevo Tozovcu”, na kom su pesme poznatog kraljevačkog harmonikaša, interpretatora i kompozitora vanvremenskih hitova, kao i svoje, izveli njegovi prijatelji i kolege – Lepa Lukić, Miroslav Ilić, Slavko Banjac, Snežana Kopunović, Aleksandar Tirnanić i Jovan Mihaljica, u pratnji orkestara Vlade Panovića i Miše Mijatovića. U program se uključio i Aleksandar Sofronijević, koji je sa svojim orkestrom izveo neke od Tozovčevih najpoznatijih pesama. Mladi Kraljevčanin Nikola Peković je, sa ansamblom Umetnička porodica, oduševio sugrađane izvodeći splet Tozovčevih pesama u aranžmanima za umetničku muziku.

Završno veče Festivala „Zlatne harmonike Kraljeva“, u direktnom prenosu, mogli su da prate gledaoci Prvog programa Radio-televizije Srbije i slušaoci Prvog programa Radio Beograda. Prema podacima Radio-televizije Srbije, koncert je pratilo 1.097.000 gledalaca.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike