Zvezda petokraka usred guste šume: Misteriozno brdo Ravana krije razne tajne srpske istorije (FOTO)

02.08.2022

19:39

0

Svoj zenit slave brdo Ravana imalo je tokom pedesetih i šezdesetih godina, kada je skoro svaki Ivanjičanin nakon radnog vremena upravo tu dolazio da uživa u prirodi

Zvezda petokraka usred guste šume: Misteriozno brdo Ravana krije razne tajne srpske istorije (FOTO)
1658845605_ivanjica-ravana-petokraka-fotorina1.jpg_(1) - Copyright RINA

Nekada popularno izletište i centralno mesto svih dešavanja danas je obraslo gustom šumom u koju retko ko zalazi. Brdo Ravana, smešteno na samo nekoliko stotina metara od centra Ivanjice, značajan je istorijski lokalitet.

Ako bi vas put tu naveo, ništa ne bi ukazivalo na njegovu specifičnost, ali kad se gleda iz vazduha, potpuno je drugačija priča. Jasno se iz ptičje perspektive vidi zvezda petokraka, koja je zapravo spomenik borcima palim u Drugom svetskom ratu.

- Na ovom mestu nekada je postojao ugostiteljski objekat u koji je dolazila sama elita Ivanjice, to je bilo glavno mesto za okupljanje i druženje. Nakon završetka Drugog svetskog rata, taj objekat je demontiran i prenet na drugu lokaciju, a zemljište na poklon dobija Udruženje boraca. Tu je sahranjeno nekoliko vojnika koji su izgubili život u ratu i zato je i izgrađen sam kompleks u obliku petokrake, gde se na spomen-ploči nalaze imena nastradalih - rekao je za RINU poznati hroničar opštine na Moravici Raško Nešovanović.

Otkako je na tom mestu izgrađen spomenik, tu su se održavali kulturno-umetnički programi i polagano je cveće sve do sedamdesetih godina prošlog veka.

Svoj zenit slave brdo Ravana imalo je tokom pedesetih i šezdesetih godina, kada je skoro svaki Ivanjičanin nakon radnog vremena upravo tu dolazio da uživa u prirodi.

- Svi su tu išli u šetnju, priroda je netaknuta i prelepa. Uveče je bila idealno, romantično mesto za zaljubljene parove. Onda je sve prestalo, tamo sada retko ko da zalazi. Valjda su se pojavila neka nova mesta, modernija i urbanija. Ravana je gotovo zaboravljena i neuslovna, jer se sada kraj pešačke staze nazire nakon jednog kilometra - prisećaju se meštani koji su svoje, kako kažu, najlepše godine proveli na tom brdu.

Ovo mesto i dalje očarava svojom lepotom, a brdo Ravana bogato istorijom i nestvarnim pejzažima čeka Ivanjičane da mu se vrate.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike