Ovaj biznis u gradu na Moravi cveta: Cena kvadrata u Čačku primamljiva svakom kupcu, zgrade niču kao pečurke!

01.08.2022

05:22

0

Cena kvadratnog metra u odnosu na prošlu godinu porasla je goto duplo, ali to nije uticalo na potražnju

Ovaj biznis u gradu na Moravi cveta: Cena kvadrata u Čačku primamljiva svakom kupcu, zgrade niču kao pečurke!
1659261991_cacak-gradnja-stanovi-fotorina4 - Copyright RINA

Cena kvadratnog metra u Čačku u porastu je, ali i pored toga što se cena stana u centru grada kreće i do 1.600 evra po kvadratu plus PDV, potražnja je i dalje velika, pa se većina stanova proda još u toku izgradnje.

Trenutno se u Čačku gradi oko 30 stambenih zgrada i većina tih stanova već je prodata. Trend rasta cena nije novijeg datuma i u osnovi nije izazvan trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u čitavoj Evropi.

RINA
 

- Cena stanova je počela da skače još prošle godine, prošle jeseni. To je išlo polako, a kulminacija je bila sa ratom u Ukrajini, kada je došlo do skoka cena gvožđa i ostalih materijala za novu gradnju. Prvo je došlo do skoka cena novogradnje, a to je povuklo i cene polovnih stanova. Cene su dosta porasle u odnosu na prošlu godinu - kaže za RINU, Biljana Kićanović iz agencije za nekretnine Sigma.

Cena kvadratnog metra u odnosu na prošlu godinu porasla je goto duplo, ali to nije uticalo na potražnju.

- Cena je bila prošle godine, novogradnje negde oko 900 evra. Sad je to premašila i sada ide od 1.200 do 1.500, 1.600 evra plus PDV. Diskutabilno je šta je realno ali to je sada tržišna cena. Samim tim je skočila i cena polovnih stanova i oni sada idu i do 1.000 evra po kvadratnom metru, ali je tražnja još uvek velika - ističe Kićanović.

Prema njenim rečima potražnja je nešto veća za polovnim stanovima nego za novogradnjom, ali dodaje da je ponuda tih stanova jako mala za razliku od ranijih godina.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike