STARA PAZOVA: Završena setva, po njivama uglavnom posejan kukuruz

26.05.2022

13:59

0

Autor: 24sedam

Ulaganje u prolećnu setvu je veće za 40 odsto u odnosu prošlu godinu, najviše zbog povećanja cene goriva, đubriva, semena i zaštitnih sredstava

STARA PAZOVA: Završena setva, po njivama uglavnom posejan kukuruz
Setva sve "tanja" - Copyright Profimedia

Prolećna setva ove godine na teritoriji opštine Stara Pazova obavljena je na 22660 hektara a u setvenoj strukturi vodeća kultura je kukuruz koji zauzima 15.500 hektara, što je preko polovine od ukupno zasejanih površina, stoji u izveštaju Odeljenja za poljoprivredu.

U odnosu na prošlu godinu uočava se blago povećanje površina zasejanih kukuruzom i industrijskim biljem a blago umanjenje površina pod šećernom repom. 

Suncokret je posejan na 2200, soja na 2100 hektara, šećerna repa na 1500, a najmanje je jarog ječma – svega 20 hektara.

Ulaganje u prolećnu setvu je veće za 40 odsto u odnosu prošlu godinu, najviše zbog povećanja cene goriva, đubriva, semena i zaštitnih sredstava.

Trenutno stanje svih useva je dobro, ali se oseća se nedostatak padavina. Ukoliko ih bude uskoro, moguće je očekivati dobre prinose,  jer kako ocenjuju u odeljenju za poljoprivredu, ratari iz staropazovačke opštine primenjuju visok nivo agrotehnike, koje doprinosi kvalitetu i kvantitetu roda.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove opštine Stara Pazova koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike