Usvojen novi GUP Novog Sada! Vučević: Posle svega niko nije rekao "izvinite što smo lagali"

21.07.2022

11:30

0

Kada je reč o zelenilu, predlog GUP-a predviđa povećanje za najmanje 180 hektara u odnosu na dosadašnji plan

Usvojen novi GUP Novog Sada! Vučević: Posle svega niko nije rekao "izvinite što smo lagali"
Tan2022-6-17_121013751_0 - Copyright FOTO TANJUG/ GRAD NOVI SAD/ Aleksandar Vasilic

Na današnjoj sednici Skupštine Grada Novog Sada, odbornici su sa 63 glasa "za", četiri glasa "protiv" i bez uzdržanih, usvojili predlog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada (GUP) do 2030. godine.

Predlog GUP-a izradili su stručnjaci Javnog preduzeća "Urbanizam" Novi Sad na osnovu 15 studija iz različitih oblasti gradskog života.

- Ponosan sam na to što nikada do sada nije bila javnija i transparentnija rasprava o GUP-u, koja je trajala duže od zakonskih rokova. Imali smo tri javne prezentacije na javnim mestima, imali smo nekoliko sednica Komisije gde se raspravljalo o velikom broju primedbi, mada su one bile multiplikovane, i zaista mirno spavam i svakog mogu da pogledam u oči - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Naglasio je da je GUP koji je danas usvojen, apsolutno razvojan, dobro odmeren i koncipiran od strane struke, a ne stranačkih aktivista.

Prema rečima čelnika grada, četvrti novosadski most preko Dunava uopšte i ne zavisi od novog GUP-a, pošto je u ove dokumente ucrtan još 1951. godine.

Ono što razlikuje novi od dosadašnjeg plana je, pored ostalog, uređenje Kameničke ade koje je sada u području branjenom od Dunava i uspostavljanje zaštićenih prirodnih zona na adi od 55 hektara i na Majevici od 68 hektara, smanjenje zauzetosti parcela u takozvanim opštegradskim centrima sa mogućih 100 odsto na maksimalnih 50 procenata i ograničenje spratnosti u tim zonama na osam spratova za stambene delove kompleksa, dok je za poslovanje predviđena viša spratnost.

Izmene se odnose i na izgradnju obaveznih suterenskih garaža, uvođenje zaštićenih urbanih zona, izmeštanje centralnog prečistača na Rokov potok i ubacivanja u GUP nacrta pešačko-biciklističkog mosta na stubovima, bivšeg Mosta Franca Jozefa.

Negodovanje dela javnosti i proteste izazvala su rešenja prilaska novom mostu sa bačke strane što će uništiti, kako tvrde, zaštićene biljne i životinjske vrste koje žive na tom području, ali i to što se omogućuje da se na mestu Brodogradilišta, umesto nekada predviđenog parka, izgradi ekskluzivno stambeno naselje koje je dobilo nezvanično ime "Novi Sad na vodi".

- Niko neće uništiti grad, ne predajemo ništa nikome, grad čuvamo i to je još jedna u moru besmislenih laži. Kao što su govorili da će Promenada potonuti, da Spens nestaje i tako dalje. Ništa se nije desilo i grad normalno funkcioniše, a niko nije rekao izvinite što smo lagali - zaključio je Vučević.

Kada je reč o zelenilu, predlog GUP-a predviđa povećanje za najmanje 180 hektara u odnosu na dosadašnji plan.

Stručnjaci iz "Urbanizma" predvideli su manje raštrkane zelene površine koje bi bile povezane "zelenim koridorima" i kažu da novi GUP predviđa i da između 25 i 30 odsto parcela namenjenih stanovanju mora da bude pod zelenilom, pa će i to doprineti ozelenjavanju grada.

Procenjuje se da će u periodu važenja ovog GUP-a broj stanovnika Novog Sada porasti za 100.000 ljudi.

Pred odbornicima novosadskog parlamenta koji danas zasedaju u velikoj salu Skupštine AP Vojvodine, našlo se još osamdesetak tačaka dnevnog reda, ali je usvajanje GUP-a svakako bilo najinteresantnije za javnost.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike