Ipak nije sve izgubljeno! Mladi parovi se vraćaju selima, a pomoć države u jednoj opštini moguće je dobiti za 27 kuća

20.07.2022

09:44

0

Sedam parova je potpisalo ugovore o bespovratnim sredstvima za kupovinu seoskog domaćinstva u Srbiji

Ipak nije sve izgubljeno! Mladi parovi se vraćaju selima, a pomoć države u jednoj opštini moguće je dobiti za 27 kuća
Mladi na selu - Copyright Profimedia

Čini se da je mladim parovima sve više "preko glave" gradske gužve, vreve, nedostatka komfora u gradskim naseljima, pa se okreću selu i benefitima koje ono nudi. Tako su se po dve porodice doselile u Tomaševac i Belo Blato, jedna u Perlez, Elemir i Mihajlovo. Oni su se priključili aktivnostima Ministarstva za brigu o selu u dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Ovakve vesti obradovale su čelnike Opštine Zrenjanin, jer upravo su one naznake oživljavanja seoskih sredina. 

- Sagledavajući situaciju u našim selima, u okviru akcije “Da nam sela budu bliža” koju trenutno realizujemo, čuli smo da raste interesovanje za kupovinu kuća u pojedinim naseljenim mestima, a posebno su nam na to ukazali u Perlezu, Mihajlovu, pa i Lukinom Selu, gde se broj praznih kuća smanjuje. Samo u Belom Blatu Ministarstvo je finansiralo otkup šest kuća. U Stajićevu je broj stanovnika stabilan, u Botošu su takođe povoljna demografska kretanja i to je nešto što raduje - ističe gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

Prema njegovim rečima, Opština će u okviru nadležnosti lokalne samouprave, učiniti dodatne napore da tamošnja sela komunalno opreme, pa se trude da maksimalno izlaze u susret potrebama stanovnika.

Ugovore je s porodicama, u ime Grada Zrenjanina, potpisao član Gradskog veća Marinel Mendrea, a kuće su dobile porodice Radul (Perlez), Miškeljin (Elemir), Miler (Mihajlovo), Babin i Pecić-Nikolić (Tomaševac), Sič i Uzon-Paraljov (Belo Blato).

Svečanost je organizovana u Palati Srbija u Beogradu, u prisustvu predstavnika Ministarstva za brigu o selu, lokalnih samouprava na čijim se teritorijama nalaze otkupljene kuće, kao i svih porodica koje će se u njih useliti. Porodica Miler, novi stanovnici Mihajlova, došli su na potpisivanje ugovora zajedno sa dvoje dece.

Broj kuća na teritoriji grada Zrenjanina, za čiju je kupovinu Ministarstvo za brigu o selu opredelilo bespovratna sredstva, popeo se na 27, u 13 naseljenih mesta.

Prošle godine, kada je ova akcija i pokrenuta, potpisano 20 ugovora, a kuće su otkupljene u Belom Blatu (4), Melencima (3), Elemiru, Banatskom Despotovcu i Tomaševcu (po 2) i po jedna u Aradcu, Perlezu, Lazarevu, Zlatici, Stajićevu, Orlovatu i Botošu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike