24SEDAM MALI ZVORNIK Zabranjeno punjenje bazena za kupanje vodom za piće i ostala neracionalna potrošnja

14.07.2022

12:30

0

Autor: 24sedam

Javnom komunalnom preduzeću „Drina“ naloženo je da Opštinskom veću dostavi predlog posebne cene vode za nesavesne potrošače

24SEDAM MALI ZVORNIK Zabranjeno punjenje bazena za kupanje vodom za piće i ostala neracionalna potrošnja
IMG_20220713_093624 - Copyright Opština Mali Zvornik

U Malom Zvorniku opštinski Štab za vanredne situacije izdao je naredbu kojom korisnicima javnog vodovoda u mesnim zajednicama Donje Naselje, Radalj, Donja Borina i u delu Brasine, priključenom na gradski vodovod, zabranjuje da vodom za piće pune bazene za kupanje, zalivaju travnjake, peru trotoare, automobile i tepihe, budući da je usled visokih temperatura vazduha i velike potrošnje došlo do deficica pijaće vode u naseljima koja se vodom snabdevaju iz bušenog bazena „Šipad“.

Stanovnici u ostalim delovima opštine upozoreni su da racionalno troše vodu, u skladu sa njenom namenom, te da će u suprotnom Štab biti primoran da zabranu neracionalne potrošnje uvede na čitavoj teritoriji opštine.

Prema građanima koji ne budu poštovali naredbu biće preduzete mere predviđene Zakonom o komunalnim delatnostima i Odlukom o vodovodu i kanalizaciji opštine Mali Zvornik.

Zbog nedostatka vode za piće usled suše na području opštine Mali Zvornik, Štab za vanredne situacije na sednici u sredu, 13. jula, doneo je još niz od ukupno 10 zaključaka, naredbi i preporuka u cilju prevazilaženja navedene situacije.

Javno komunalno preduzeće „Drina“ Mali Zvornik zaduženo je da prevozi vodu za piće ugroženim korisnicima uz pomoć mobilne cisterne i da u što kraćem roku nabavi novih najmanje 10 cisterni za vodu za potrebe snabdevanja vodom ugroženih korisnika, a u slučaju potrebe obezbedi i veći broj cisterni za vodu.

Ovo preduzeće zaduženo je i da prioritetno sanira kvarove na delovima vodovodne mreže u ugroženim naseljima Donje Naselje, Radalj, Donja Borina i u delu Brasine koji se vodom snabdeva iz bunara „Šipad“.

JKP „Drina“ dobilo je zadatak i da uradi projekat sa geodetskom podlogom za izgradnju vodovoda od zgrade „Stara škola“ do mosta kralja Aleksandra, u dužini od oko 750 metara, čime se bi se stekla mogućnost isporuke nedostajuće količine vode.

Opštinska uprava opštine Mali Zvornik zadužena je od strane Štaba za vanredne situacije da uradi projekat za izgradnju novog bazena u naselju Vile, pored postojećeg rezervoara vode u ovom naselju.

Javnom komunalnom preduzeću „Drina“ naloženo je da Opštinskom veću dostavi predlog posebne cene vode za nesavesne potrošače, odnosno korisnike čija je potrošnja u periodu u kojem je opština propisala mere za racionalnu potrošnju vode veća od prosečne godišnje potrošnje.

Donet je i zaključak o prosleđivanju molbe JKP „Drina“ hidroelektrani „Zvornik“ da pomogne u rešavanju problema vodosnabdevanja u mesnim zajednicama Donje Naselje, Donja Borina, Radalj i Brasina, regulisanjem nivoa Zvorničkog jezera u sušnom periodu, odnosno ispuštanjem određene količine vode neophodne za punjenje bazena „Šapad“, koji se vodom snabdeva iz aluviona reke Drine.

JKP „Drina“ Mali Zvornik zaduženo je da postupi po Zaključku i Preporuci iz elaborata postojećeg stanja na izvorištu Šipad u Malom Zvorniku, koji je uradilo preduzeće „Geo Inženjering BGP“ iz Beograd, odnosno nabavi tri frekventna regulatora za unapređenje rada postojeće tri pumpe u rezervoarima bunara „Šipad“, što takođe treba da doprinese poboljšanju snabdevanja vodom tokom deficita u letnjem periodu.

Od Poslovnice Elektrodistribucije u Malom Zvorniku zatraženo je da dok traje otežano snabdevanje vodom u mesnim zajednicama Donje Naselje, Radalj, Donja Borina i Brasina privremeno odloži radove na elektrodistributivnoj mreži, odnosno planirana iskučenja struje, kako ne bi dodatno ugrožavala ionako otežano snabdevanje vodom u ovim naseljima.

Radi blagovremenog uvida u spremnost elektromreže na području opštine za funkcionisanje u dolazećem zimskom periodu i preduzimanja neophodnih mera i aktivnosti za unapređenje njenog rada, Elektrodistribucija u Malom Zvorniku zadužena je od strane Štaba da dostavi spisak planiranih radova na trafostanicama i podatak o trenutnom stanju niskonaponske mreže na teritoriji opštine Mali Zvornik.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Mali Zvornik koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike