24SEDAM NEGOTIN Negotinska “Gergina” na Festivalu Vlaha Balkana u Severnoj Makedoniji

12.07.2022

13:57

0

Autor: 24sedam

Izuzetno smo zadovoljni gostoprimstvom i pažnjom ogranizatora Festivala i ostalih učesnika, rekao je Čelojević

24SEDAM NEGOTIN Negotinska “Gergina” na Festivalu Vlaha Balkana u Severnoj Makedoniji
Negotin - Copyright Opština Negotin

Etno grupa „Gergina“ iz Negotina učestvovala je nedavno na 15. Etno festivalu Vlaha Balkana u poznatom zimskom ski centru Ponikva iznad Kočana na Osogovskim planinama u Severnoj Makedoniji.

Etno grupa „Gergina“, osnovana pre deset godina u okviru istoimenog udruženja sa sa ciljem očuvanja vlaške izvorne pesme na 15. Etno festivalu Vlaha Balkana u Severnoj Makedoniji predstavila se spletom izvornih vlaških pesama i svojim nastupom i bogatstvom vlaške nošnje, oduševila publiku i učesnike Festivala, održanom u poznatom makedonskom skijalištu.

„Izuzetno smo zadovoljni gostoprimstvom i pažnjom ogranizatora Festivala i ostalih učesnika. Nastup Etno grupe „Gergina“ nagrađen je dugotrajnim aplauzom. Bili smo u prilici da se upoznamo sa mnogim Vlasima, da razmenimo iskustva u očuvanju našeg identiteta. Nadamo se da će ovo naše druženje doprineti jačem međusobnom zbližavanju i češćem susretanju na mnogobrojnim festivalima“, kaže Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje tradicije, kulture, običaja, jezika i identiteta „Gergina“.

Ovaj festival u organizaciji makedonske Etno grupa „Gramosteanj“, koja je učestvovala na 10. Internacionalnom festivalu vlaške muzike“Gergina 2018“ u Negotinu okupio je čuvare vlaške tradicije iz Severne Makedonije, Albanije, Rumunije i Srbije.

„Dobili smo ponude da učestvujemo na  sličnim festivalima u Severnoj Makedoniji, Albaniji i u Rumuniji. Nakon zvaničnog dela festivala u kojem se svako predstavio svojim običajima, izvornim pesmama svog kraja, razmenili smo i iskustva i mišljenja o problemima sa kojima se susreću današnji Vlasi. Smatram da su ovakvi festivali i prilika da zajedno delujemo na rešavanju problema naše zajednice, ali i da doprinesemo razvoju multikulturalnosti“, dodaje Čelojević.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike