Subvencija za kupovinu traktora: Novac smo dobili za dve nedelje!

04.07.2022

21:47

0

Poljoprivrednu proizvodnju grad Šabac podstiče sa 15 mera i budžetom od 120 miliona dinara

Subvencija za kupovinu traktora: Novac smo dobili za dve nedelje!
Ilustracija - Copyright pixabay/matthiasboeckel

U ovoj godini novom merom grad Šabac pomaže poljoprivrednicima pri nabavci novog traktora. Novac predviđen za podsticaje je utrošen, a kupljena su 34 traktora.

Uz traktor star tri decenije i nov kupljen ove godine. Nabavljen je uz pomoć grada, i Lazićima iz Petlovače koji obrađuju 15 hektara i gaje stoku, biće od velike koristi u proizvodnji.

- Novac smo dobili za 15-ak dana. Dobijaju se i republičke, ali malo duže se čeka. Traktor je koštao nekih 15.000 evra. Dobili smo 730.000 povraćaja. Traktor je izašao negde oko milion dinara. Posle 30 godina smo kupili nov traktor - kaže Stefan Lazić, iz Petlovače.

Poljoprivrednici su od grada dobili polovinu uloženog novca, najviše milion dinara po gazdinstvu. Jedan od uslova za podsticaj bila je snaga traktora.

- Dobili smo 30% povraćaja, traktor je 60 kilovata, to je bio uslov. Nismo mogli veći, nama bi možda odgovarao malo veći, ali u suštiti zadovoljni smo i sa ovim - ističe Siniša Gajić, poljoprivrednik iz Ribara.

Za ovu meru iz gradske kase je opredeljeno i utrošeno 30 miliona dinara. U toku su konkursi za nabavku mehanizacije i mašina za pripremu stočne hrane.

- Mi ćemo poučeni ovim iskustvom i u novom budžetu predvideti meru, jer sve ono što je dobro za poljoprivrednike, dobro je i za grad Šabac. Ono što je takođe u budžetu je 13 miliona za priključne mašine za obradu, gde je najveći iznos po gadzinstvu 100 hiljada dinara, takođe i mehanizacija za pripremu hrane, i hranjenje i pojenje životinja takođe 10 miliona dinara smo izdvojili - navodi Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

Poljoprivrednu proizvodnju grad Šabac podstiče sa 15 mera i budžetom od 120 miliona dinara.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike