Za rubriku verovali ili ne - Iskon je najjači bik u Srbiji: Simbol snage i plodnosti, izrađen od kamena koji je star milijardu godina (FOTO)

02.07.2022

16:21

0

Izraditi ovog impozantnog kamenog bika nije bilo ni najmanje lako, a delo je poznatog vajara profesora Velimira Karavelića koji iza sebe ima puno značajnih dela

Za rubriku verovali ili ne - Iskon je najjači bik u Srbiji: Simbol snage i plodnosti, izrađen od kamena koji je star milijardu godina (FOTO)
1656768863_1599563113sremska-mitrovic-vik-od-kamena-starog-milijardu-godina-fotorina1 - Copyright RINA

Specijalni rezervat prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice nadeleko poznat, kao izuzetna turistička atrakcija od skoro je dobio i svog novog čuvara - kamenog bika, simbolično nazvan Iskon, čija je figura izgrađena od kamena starog preko milijardu godina.

- Želeli smo da imamo prepoznatljiv simbol, u našem rezervatu nalazi se podolsko goveče, koje je najveći radnik među svim govedima i odlučili smo da to bude upravo bik u svojoj pravoj veličini, smešten u centralnom delu, kako bi svi posetioci mogli da ga vide, a i slikaju se sa njim, pošto svi znamo koliko je to danas popularno, rekao je za RINU Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata Zasavica.

Izraditi ovog impozantnog kamenog bika nije bilo ni najmanje lako, a delo je poznatog vajara profesora Velimira Karavelića koji iza sebe ima puno značajnih dela.

RINA
 

 

- Potraga za adekvatnim kamenom bila je veoma zanimljiva. Imali smo sreću da smo našli vrstu "gnajz" iz Brazila, koji se smatra najtvrđim kamenom koji je ikada ušao u Srbiju. Brodom je stigao do Italije, a kasnije šleperima do Zasavice, u težini od čak 22 tone, čvrstoće 8 stepeni, dok su kristali koji se nalaze po samoj steni tvrdoće čak 10 stepeni, što je svrstava u jednu od najčvršćih ruda na svetu. Tako da je Iskon simbol čvrstine, snage, plodnosti i dugotrajnosti. Alat sa kojim je profesor radio godinu dana nije mogao izdržati i kvario se kao od šale. Ali uz veliki napor i zahvaljujući pomoći naših meštana, uspeli smo da napravimo ovu impozantnu figuru, priča Slobodan.

RINA
 

 

Jedinstveni rezervat prirode nalazi se na ušću Drine u Dunav i slučajno je otkriven pre dve decenije, kada je upravo Slobodan Simić, prvi zakoračio u ovu neprohodnu močvaru i otkrio Zasavicu, rečicu dugačku oko 15 kilometara u kojoj se krije pravo prirodno bogatstvo – ribe koje žive bez vode, biljke mesožderke, balkanski magarac i podolsko goveče.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike